۷۵ درصد از سد زایندهرود خالی است / کاهش چشمگیر بارشها در سرچشمه زاینده رود
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از شرکت آب منطقهای اصفهان، سیدمجتبی موسوی نائینی اظهار کرد: ذخیره سد زایندهرود سال گذشته در چنین روزی ۴۵۸ میلیون مترمکعب و در بلندمدت ۹۰۱ میلیون مترمکعب بود و بر همین...
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از شرکت آب منطقهای اصفهان، سیدمجتبی موسوی نائینی اظهار کرد: ذخیره سد زایندهرود سال گذشته در چنین روزی ۴۵۸ میلیون مترمکعب و در بلندمدت ۹۰۱ میلیون مترمکعب بود و بر همین اساس ذخیره کنونی آن در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۲ درصد و نسبت به بلندمدت ۶۵ درصد کاهش دارد.
وی افزود: میزان آب ورودی سد، این روزها ۱۶ مترمکعب بر ثانیه و خروجی آن با در نظر گرفتن میزان تبخیر ۳۱ مترمکعب بر ثانیه است.
مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات سد و نیروگاه زایندهرود اصفهان تصریح کرد: از ابتدای سال آبی فعلی (یکم مهر ۱۴۰۳) تاکنون میزان ورودی آب به سد زایندهرود در مجموع ۸۳۰ میلیون مترمکعب اما در مدت مشابه سال گذشته ۹۳۴ میلیون مترمکعب ورودی بود. بنا بر آمار موجود، میزان ورودی آب به سد زایندهرود در بازه مشابه بلندمدت (۵۵ ساله) نیز یک میلیارد و ۲۴۱ میلیون مترمکعب به ثبت رسید.
موسوی نائینی عنوان کرد: مجموع ورودی آب به سد زایندهرود از ابتدای سال آبی تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۱ درصد و در مقایسه با بلندمدت مشابه ۳۳ درصد کاهش نشان میدهد.
کاهش حجم خروجی سد زاینده رود
مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات سد زایندهرود ادامه داد: حجم آب خروجی از این سد مخزنی با در نظر گرفتن میزان تبخیرش، از ابتدای سال آبی تاکنون حدود ۸۱۰ میلیون مترمکعب و در مدت زمان مشابه سال گذشته ۹۱۷ میلیون مترمکعب و در بلندمدت، یک میلیارد و ۱۲۶ میلیون مترمکعب بود.
موسوی نائینی ادامه داد: خروجی از سد زایندهرود در سال آبی کنونی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲ درصد و در مقایسه با حجم خروجی بلندمدت ۲۸ درصد کاهش یافته است.
وی گفت: میانگین بارشی ایستگاه «چلگرد» در کوهرنگ، سرچشمه اصلی حوضه آبریز زایندهرود، از ابتدای سال آبی فعلی تا بهحال حدود ۹۷۰ میلیمتر اعلام شده است در حالی که آمار نشان میدهد میزان بارندگی در مدت مشابه سال آبی گذشته یکهزار و ۱۵۹ میلیمتر و میانگین بلندمدت یکهزار و ۳۷۹ میلیمتر بود.
مدیر آب منطقهای اصفهان اظهار کرد: بارشهای سال آبی کنونی در ایستگاه چلگرد در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۶ درصد و نسبت به بلندمدت این منطقه ۳۰ درصد کاهش یافته است.
وضعیت سه دهه گذشته زایندهرود
سد زایندهرود با ظرفیت اسمی یک میلیارد و ۲۳۹ میلیون مترمکعب بهعنوان یکی از اصلیترین سدهای مرکز کشور و تأمینکننده آب آشامیدنی، محیط زیست، کشاورزی و صنعت در منطقه مرکزی ایران است. این سد قوسی شکل که سال ۱۳۴۹ به بهرهبرداری رسید در ۱۱۰ کیلومتری غرب اصفهان در شهرستان چادگان قرار دارد.
وضعیت سه دهه گذشته زایندهرود نتیجهای جز خشک بودن این رودخانه در ۸۰ تا ۹۰ درصد از روزهای سال در اصفهان به همراه نداشته است. در عین حال به گفته کارشناسان، وزارت نیرو در دورههای گذشته آنطور که باید نتوانسته است در مدیریت و برخورد با برداشتهای غیرمجاز از این رودخانه مؤثر عمل کند و انتظار میرود این مطالبه به طور ملموستر در دولت چهاردهم محقق شود.
وضعیت کمآبی در اصفهان به یکی از چالشهای اساسی این استان تبدیل شده است تا جایی که تأمین آب آشامیدنی بویژه در فصول گرم سال با اختلال روبهرو میشود. تنش آبی استان در کنار خشکی مستمر زایندهرود، افزایش پدیدههای مُخربی همچون فرونشست زمین، ریزگردها و دیگر معضلات زیست محیطی را بههمراه داشته است.
بر مبنای اعلام مسؤولان، نیاز آب آشامیدنی استان اصفهان در شرایط اوج (پیک) مصرف حدود ۲۱.۱ مترمکعب بر ثانیه است، در حالی که توان تولید فعلی ۱۸.۲ مترمکعب بر ثانیه برآورد میشود، بهعبارتی حدود ۲.۹ مترمکعب کمبود آب آشامیدنی در سطح استان وجود دارد. این کمبود در شهرهایی که زیر پوشش سامانه آبرسانی اصفهان بزرگ هستند و از سد زایندهرود تغذیه میشوند، بیشتر است و به ۳.۴ مترمکعب بر ثانیه میرسد.