گرایش دوباره چین به نفتا؛ تنگناهای تجاری واردات خوراک پتروشیمی را تغییر میدهد
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از رویترز، کارشناسان انرژی پیشبینی میکنند واردات نفتا توسط چین در سال ۲۰۲۵ به رکوردی بیسابقه برسد. راهاندازی واحدهای جدید پتروشیمی و کاهش اطمینان نسبت به واردات...
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از رویترز، کارشناسان انرژی پیشبینی میکنند واردات نفتا توسط چین در سال ۲۰۲۵ به رکوردی بیسابقه برسد. راهاندازی واحدهای جدید پتروشیمی و کاهش اطمینان نسبت به واردات پروپان و اتان از آمریکا از جمله عوامل اصلی این روند به شمار میروند.
در سالهای اخیر، چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده محصولات پتروشیمی در جهان، مصرف خوراکهای ارزانتری مانند پروپان و اتان آمریکا را جایگزین نفتا کرده بود. اما تنشهای تجاری بین پکن و واشنگتن و اختلال در تأمین این خوراکها، سبب شده است که شرکتهای چینی بار دیگر به سمت واردات نفتا متمایل شوند.
طبق پیشبینیهای شرکتهای مشاوره رستاد انرژی و FGE، میزان واردات نفتای چین در سال جاری میلادی بین ۱۶ تا ۱۷ میلیون تن (معادل ۱۴۴ تا ۱۵۳ میلیون بشکه) خواهد بود؛ این در حالی است که در سال ۲۰۲۴، چین حدود ۱۲ میلیون تن نفتا وارد کرده بود. همچنین، مؤسسه JLC میزان واردات نفتا در سال ۲۰۲۵ را حدود ۱۵ میلیون تن برآورد کرده است.
پانکاج سریواستاوا، معاون ارشد بازارهای کالایی در رستاد انرژی، در اینباره گفت: «با توجه به مشکلات واردات اتان و پروپان، بحث اعتماد به محمولههای آمریکایی مطرح شده است، اما نفتا چنین چالشی ندارد زیرا تأمینکنندگان آن متنوعاند.»
وی افزود: «ظرفیت تولید اتیلن در چین تا پایان سال ۲۰۲۵ به میزان ۴ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت و در نیمه نخست سال ۲۰۲۶ نیز ۲ میلیون تن دیگر به آن افزوده میشود؛ این موضوع نیاز به واردات نفتا را تقویت میکند.»
افزایش تقاضا بر اساس پیشبینی IEA
بر اساس گزارش ماه ژوئیه آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، تقاضای چین برای نفتا در سال ۲۰۲۵ حدود ۶ درصد و در سال ۲۰۲۶ حدود ۸.۶ درصد افزایش خواهد یافت. این میزان رشد، بسیار بالاتر از رشد ترکیبی ۲.۳ درصدی تقاضا برای پروپان و اتان در سال ۲۰۲۵ و ۱.۳ درصدی در سال ۲۰۲۶ است.
در پاسخ به این تحولات، دولت چین در ماه ژوئن دومین سهمیه واردات نفتا برای سال ۲۰۲۵ را صادر کرد که نزدیک به ۲۴ میلیون تن بود؛ رقمی که تقریباً دو برابر سهمیههای صادرشده در سال گذشته است.
دادههای دولتی نشان میدهد که چین در فاصله ژانویه تا مه ۲۰۲۵، حدود ۶ میلیون تن نفتا وارد کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۲.۸۱ درصد رشد داشته و بالاترین سطح واردات از سال ۲۰۱۵ تاکنون است. روسیه، امارات متحده عربی و کره جنوبی بزرگترین صادرکنندگان نفتا به چین در این دوره بودهاند.
در مقایسه، واردات پروپان در این بازه زمانی با رشد ۶ درصدی به ۱۲.۳ میلیون تن رسید و واردات اتان نیز بدون تغییر در سطح ۲.۳ میلیون تن باقی ماند.
کاهش واردات LPG از آمریکا
بر اساس یادداشت مؤسسه Energy Aspects در تاریخ ۴ ژوئیه، با وجود افزایش جزئی واردات، خرید محمولههای گاز مایع از آمریکا همچنان با احتیاط انجام میشود و احتمال کاهش واردات در فصل سوم وجود دارد.
کارشناسان معتقدند تقاضای قوی چین برای نفتا، حاشیه سود پالایشگاههای آسیایی را نیز تقویت خواهد کرد. در حال حاضر، حاشیه سود نفتا نسبت به نفت خام برنت حدود ۷۳.۳۰ دلار است که نسبت به ابتدای ماه ۴ درصد افزایش یافته است.
سریواستاوا در این خصوص تأکید کرد: «افزایش تقاضای چین در فصل سوم و چهارم سال جاری به حمایت از حاشیه سود نفتا در آسیا منجر خواهد شد.»