پایان فصل تقسیم سود؛ روند بازار به عملکرد ششماهه شرکتها گره خورد
وبه گزارش خبرگزاری ایمنا، بازارهای مالی نخستین ماه تابستان را در شرایط رکود یا نزولی پشت سر گذاشتند از جمله بورس که رونق چندانی نداشت و اگرچه به کمک سیاستهای حمایتی مانند تزریق پول صندوق توسعه و...
وبه گزارش خبرگزاری ایمنا، بازارهای مالی نخستین ماه تابستان را در شرایط رکود یا نزولی پشت سر گذاشتند از جمله بورس که رونق چندانی نداشت و اگرچه به کمک سیاستهای حمایتی مانند تزریق پول صندوق توسعه و تثبیت یا عرضه اوراق همیاری برای بیمه سهام، در برخی روزها رشد شاخصها را ثبت کرد اما خروج بیش از ۳۸ همتی پول حقیقیها از این بازار، نکته منفی است که نمیتوان نادیده گرفت.
کارشناسان اقتصادی مهمترین مسئله بازار سرمایه را سایه سنگین ریسکهای سیستماتیک میدانند که بر روند بازار غلبه کرده است بر این اساس معتقدند که با وجود حمایتهای سازمان بورس همچنان شاهد خروج پول از بازار خواهیم بود همانگونه که با وجود حمایت ۶۰ همتی از زمان شروع جنگ تاکنون، تغییری در روند بازار ایجاد نکرد و نباید انتظار داشت که با این حمایتها، روند بازار از حالت کنونی تغییر کند و شکلی صعودی به خود بگیرد.
یک گام دورتر از سقوط
نگاهی به بازدهی بورس در هفته پایانی تیر نشان میدهد این هفته روند صعودی بازار ادامه داشت و شاخص کل با رشد ۱.۸۴ درصدی به سطح دو میلیون و ۸۳۷ هزار واحد رسید و شاخص هموزن نیز با افزایش ۱.۰۶ درصدی در ارتفاع ۸۴۷ هزار واحد ایستاد و به این ترتیب بازار سهام در هفته چهارم تیر از سقوط فاصله گرفت همچنین رشد شاخص کل نشان میدهد که نمادهای بزرگ بازار بار دیگر مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفتهاند.
صعود بیش از یک درصدی شاخص هموزن نیز بهبود نسبی در معاملات سهام کوچکتر را تأیید میکند. در مجموع، تحرکات اخیر بازار میتواند بهعنوان نشانهای از بازگشت امیدهای کوتاهمدت و گذرا به بورس به شمار آید گرچه تحلیلگران معتقدند، اقتصاد ایران اکنون فاقد تعادل در بخش تقاضا و عرضه است. بسیاری از صنایع با بی تقاضایی مطلق روبهرو هستند و توان فروش محصولات خود را ندارند، در حالی که در برخی بخشها کمبود عرضه به افزایش رقابت و رشد حاشیه سود منجر شده و این وضعیت، چشمانداز بازار سهام را در مسیر پیشبینیناپذیری پیش میبرد.
افت ۲۰ درصدی معاملات خرد
نگاهی به عملکرد بازار در این هفته حکایت از آن دارد که حجم معاملات خرد حدود ۲۰ درصدی کاهش داشت؛ تا جایی که در مدت پنج روز معاملاتی هفته پایانی تیر، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی به ۱۴.۷ میلیارد برگه سهم رسید همچنین میانگین ارزش معاملات خرد در این هفته کاهشی بود و میانگین هفتگی این شاخص ۱۴ هزار و ۷۶۰ میلیارد تومان شد. برآیند تراز ورود و خروج پول حقیقی در هفته پایانی تیر، خروج چهار هزار و ۸۳۵ میلیارد تومانی پول حقیقی از بازار سهام بود که بخش بزرگی از این مبلغ، در روز چهارشنبه از بورس خارج شد.
پایان فصل تقسیم سود
مصطفی صفاری؛ کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: در آخرین هفته تیر، فصل مجامع و تقسیم سود به پایان رسید و به این ترتیب از یکم مرداد هیچیک از شرکتهای بورسی سودی تقسیم نمیکنند تا اول مهر که عملکرد شش ماهه مشخص میشود.
وی نخستین ماه فصل تابستان را دوران اوج شاخصهای بورس دانست و افزود: در اوایل این هفته با حمایتهایی که صورت گرفت، شاخصهای بورس به روند رشد بازگشت اما روز بعد از روز سیویکم تیر که تقسیم سود انجام شد، بازار منفی شد زیرا در درجه نخست سهامهای بزرگ در بازار نبودند و دوم اینکه باید منتظر عملکرد شش ماهه شرکتها از نظر سودآوری باشیم.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ادامه فشار اخبار سیاسی بر بازار سرمایه توضیح داد: موضوع مکانیزم ماشه همچنان مطرح است، نشست ایران با چین و روسیه و در روز جمعه با کشورهای اروپایی در همین راستا است و به طور طبیعی ریسکهای سیاسی در این میان وجود دارد که باعث شده در غیاب شرکتهای بزرگ برای تقسیم سود، شاخصهای بورس در روز پایانی هفته منفی شوند.
جذب سرمایه به بازارهای رقیب
صفاری روند خروج سرمایه از بورس را ادامهدار عنوان کرد و افزود: شوکهای سیاسی باعث شد روند خروج پول در این هفته نیز ادامه داشته باشد، وضعیت هفته آینده بازار نیز به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت زیرا بازارهای رقیب مانند دلار و طلا این هفته افزایشی بودند که بر عملکرد صندوق طلا نیز تأثیر گذاشت و آن را مثبت کرد.
وی با اشاره به تأثیر وضعیت بازارهای مالی رقیب بر عملکرد بازار سرمایه گفت: در کنار جابهجایی سرمایه به سمت بازارهای سودآور، لازم است که نرخ بهره نیز کاهش پیدا کند همچنین اخبار مربوط به مکانیزم ماشه نیز روی سرمایهگذاری در بورس تأثیرگذار خواهد بود که انتظار میرود از شنبه به بعد شاهد آن باشیم.
صفاری درباره احتمال بازگشت شاخصهای بورس به ارقام قبل از جنگ تحمیلی با رژیم صهیونیستی اظهار کرد: بعید است شاخصها به وضعیت قبل از جنگ برگردد البته این موضوع تا اندازه زیادی به فضای سیاسی کشور بستگی دارد زیرا از نظر اقتصادی اقداماتی مانند کاهش نرخ بهره محرک خوبی برای رشد بورس خواهد بود.
تابستان داغ مشکلات در صنایع
وی با اشاره به وضعیت صنایع بورسی در فصل تابستان ادامه داد: بهطور معمول در فصل تابستان مشکلات انرژی از جمله آب و برق در عملکرد صنایع اثرگذار است از سوی دیگر افزایش هزینههای انرژی از جمله برق و گاز در تولید، پیامدهای مثبتی به دنبال نخواهد داشت اما باید کمی جلوتر برویم تا ببینم چه اتفاقاتی رخ میدهد.
کارشناس بازار سرمایه، بورس را همچنان نیازمند حمایت سیاستگذاران دانست و گفت: بازگشت صندوقهای اهرمی از نظر وام به ۷۰ درصد موضوعی است که به تازگی تصویب شد زیرا بازار سرمایه هنوز نیازمند حمایت است و اکنون صندوقهای دارایی یکم وجود دارند که نزدیک به ۳۸ درصد پایینتر از NAV (ارزش خالص دارایی) خود و یا صندوقهای اهرمی تا ۱۵ درصد زیر NAV هستند و این نشاندهنده بیاعتمادی سرمایهگذاران به بازار است زیرا در گذشته شاهد چنین روندی در بازار نبودیم.
در انتظار اصلاحات اقتصادی و بهبود فضای کسبوکار
به گزارش ایمنا، مرور عملکرد بورس در پایان تیر حکایت از آن دارد که در هفتههای گذشته شاهد خروج نزدیک به ۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار بودیم، اما اقداماتی در جهت تعادل سازی و حمایت از بازار انجام گرفت و صندوق توسعه با تزریق سرمایه، اصلاح قابل توجه شاخص کل را رقم زد.
شاخص کل بورس پس از کاهش بیش از ۱۸ درصدی از اوایل خرداد، بیش از ۷ درصد از این کاهش را جبران کرد. کارشناسان بر این باورند که این روند میتواند ادامه داشته باشد، اما در صورت اصلاح بازار، محدوده حمایت معتبر شاخص کل بین ۲۳۰۰ تا ۲۵۰۰ هزار واحد است که انتظار میرود سهامداران و معاملهگران در این محدوده واکنش مثبت نشان دهند.
شاخص هموزن نیز از اوایل خرداد بیش از ۱۶ درصد کاهش پیدا کرد، اما در هفته اخیر توانسته بخشی از این افت را جبران کند. محدوده حمایت معتبر برای شاخص هموزن حدود ۸۰۰ هزار واحد برآورد شده است. سرانه خرید و فروش به ترتیب ۳۵ و ۳۳ میلیون تومان به ازای هر کد معاملاتی و بیشترین بازدهی مربوط به گروههای بانکی، پتروشیمی و پالایشی بوده است.
به گفته تحلیلگران از منظر بنیادی، بازار به سطوح معقولتری رسیده و نسبت P/E و دیگر شاخصهای ارزندگی بهبود پیدا کردهاند اما تا زمانی که شاهد ورود نقدینگی جدید و سرمایهگذاران تازه نباشیم، این اقدامات تنها جنبه حمایتی داشته و نمیتواند محرک رشد پایدار باشد زیرا بازگشت پویایی به بازار سرمایه نیازمند اجرای اصلاحات کلان اقتصادی، بهبود فضای کسبوکار و ایجاد بسترهای مناسب برای جذب سرمایهگذاری است.