سیاستهای ارزی مشکل بسیاری از تجار است / ۱۱درصد صنعت کشور در استان اصفهان است
به گزارش اطلاعات نیوز، محمد اتابک عصر امروز _ پنجشنبه نوزدهم تیر_ در نشست با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی اصفهان اظهار کرد: یاد و خاطره شهدای گرانقدری که در جنگ ۱۲ روزه عامل بازدارنده و ایجاد...
به گزارش اطلاعات نیوز، محمد اتابک عصر امروز _ پنجشنبه نوزدهم تیر_ در نشست با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی اصفهان اظهار کرد: یاد و خاطره شهدای گرانقدری که در جنگ ۱۲ روزه عامل بازدارنده و ایجاد آبرو در تراز بینالمللی برای کشور شدند را گرامی میداریم، همچنین در ایام سوگواری اباعبدالله و ماه سرنوشت ساز محرم هستیم و معتقدم ایران در جایگاه قبلی خود قرار ندارد.
وی اتفاقی که به عنوان ۱۲ روز جنگ تحمیلی از آن یاد میکنیم را عامل بالا بردن عزت ایران و ایرانی را در دنیا دانست و گفت: این جایگاه را مدیون برادران، دانشمندان و مردمی هستیم که خون خود را برای اعتلای کشور تقدیم کردند، معتقدم یک انسجام کشور را نگه داشت، تصمیمات به جا، سریع و درست فرماندهی کل قوا باعث شد کشوری که تمام فرماندهان نظامی عالی رتبه و بیبدیل خود را از دست داد، در کمتر از ۲۴ ساعت پاسخی به دشمن داد که متوجه شد تماممحاسباتش اشتباه بود.
وی صحبتهای خود در این نشست را از جنس همدلی و انسجام دانست و افزود: بسیاری از اعضای دولت در ایام جنگ حتی به خانه نرفتند و در هر ساعت از شبانهروز پذیرای هر کارخانهداری بودیم که دچار صدمهای شد یا کارخانهاش مورد اصابت قرار گرفت.
اتابک با تقدیر از همکاری اصناف در این دوران تاکید کرد: در ساعت سه و نیم روز جمعه این حمله ناجوانمردانه اتفاق افتاد و ساعت ۵ و نیم ستاد کامل با حضور همه کسانی که برای مجموعه مسئولیت قبول کردند، تشکیل شد، همچنین اصناف، فروشگاههای زنجیرهای و نانواییها به میدان آمدند در صورتی که اگر شما میرفتید کارخانجات کار نمیکرد.
وی درباره مسائل مطرح شده از سوی فعالان اقتصادی اصفهان گفت: درباره انتظار مردم برای واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی باید گفت کارخانه فولاد مبارکه که امروز ۳۰ هزار میلیارد برای انتقال آب دریا به اصفهان هزینه کرده است نزدیک به ۱۶ درصد آن در اختیار دولت است، دولت روند واگذاری سهام شرکتها به بخش خصوصی را به سرعت انجام میدهد و در روز اول نیز گفتم درست است از بخش عمومی و خصوصی به هیئت دولت آمدهام اما معتقدم که نباید دولت در تصدیگری وارد شود.
وزیر صمت با تاکید بر ادامه سریع روند خصوصیسازی توضیح میدهد: این پروسه یک روزه تمام نمیشود و باید برای انجام هر کاری به شکلی عمل کنیم که بعد نگوییم امکان جلو رفتن وجود ندارد، البته دولت از تصدیگری خارج میشود زیرا کار دولت سیاستگذاری است.
وی افزود: دولت هیچ گاه متصدی خوبی نبوده است قسمتی که کارهایی اجرایی است را سریعتر واگذار میکنیم اما در زمینه سیاستگذاری باید دولت حضور داشته باشد و بخشی خصوصی را یاری کند، یکی از اتفاقاتی که در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه افتاد هر آنچه در این نشست درخواست کردید متوجه شدم که هیچکدام از شما ۳۴ بندی که ابلاغ شده را نخواندهاید.
اتابک تاکید کرد: به اتاقهای بازرگانی این بسته به صورت غیررسمی ابلاغ شده هر آنچه درباره به تعویق انداختن، چکهای معوق شده، بیمه تأمین اجتماعی را در این بسته گنجاندیم و معاونانی که در آن جلسات بودند در شرایطی که ما حق جمع شدن در دفاتر کاری را نداشتیم، بسیاری از مقامات در جلسات تدوین بسته حضور داشتند.
ترخیص یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن کالا از گمرکات
وی با اشاره به حضور پنج وزیر در جلسات کمیسیون زیربنایی گفت: همه مسائل درباره گمرک در بسته پیشبینی شده و بر همین اساس یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن جنس از گمرکات خارج شد در حالی که اگر شرایط قبل وجود داشت، امکان ترخیص کالاها با این سرعت وجود نداشت زیرا گمرک برای هرکدام شرایطی را از فعالان اقتصادی میخواست که امکانپذیر نبود، ما بسته ۹۰ درصد را جاری کرده بودیم اما اکنون صد در صد اجناس با ۱۰ درصد اعتبار بانکی یا هر اعتبار دیگری قابل ترخیص است.
وزیر صمت با اظهار اطمینان از کارساز بودن بسته پیشنهادی برای حل مشکلات فعالان اقتصادی ادامه داد: حتی برای پرداخت تسهیلات که ۵۰ درصد اعتبار را بالا بردیم و قرار شد بهانه چک برگشتی اگر وجود دارد سه ماه عقب بیفتد یعنی تا سه ماه باید تسهیلات پرداخت و کارها انجام شود و وجود چک برگشتی، مانع پرداخت تسهیلات نشوند.
وی افزود: صنعت غذا در این مدت هر درخواستی داشت، خارج از نوبت انجام دادیم از این به بعد نیز صنایعی داریم که زمانبر است و صنایعی که میتواند زمان آن را کوتاه کنیم همان سرفصل را که داریم تا حدی که میتوانید کوتاه کنید و قسمتی که شدنی است به وزارت جهاد کشاورزی اعلام کنید تا پیشبینی زمان را داشته باشند، بخشی که مربوط به غذاهای دارای زمان خاص است قابل انجام خواهد بود و بخشی طولانی است که در صف ارز میرود.
محدودیت ارزی داریم
وی با اشاره به وجود محدودیت ارزی افزود: اگر در این شرایط اعلام کنیم که ارز مورد نیاز همه را تأمین میکنیم، واقعیت را نگفتیم، میزان صادرات غیر نفتی کشور به بیش از ۵۷ میلیارد دلار میرسد و میزانی که امسال در شرایط سخت صادر میکنیم مرتب به بانک مرکزی ارسال میشود.
اتابک با اشاره به گلایه بسیاری از فعالان اقتصادی از تأمین ارز اعلام کرد: درباره ارز حاصل از صادرات با بانک مرکزی این توافق شد که اجازه استفاده از ارز اشخاص را در تالار دوم خود بدهد تا دیروز که با رئیس کل بانک مرکزی صحبت کردم آمار میزان پرداختی را خواستم اما عملیاتی شدن این موضوع را ندیدم.
وی از پیگیری این موضوع خبر داد و گفت: این مطلب باید حل شود سیاستهای ارزی کشور نباید جلوی سیاستهای تجاری کشور را بگیرد اکنون این شرایط وجود دارد ما بسیاری از جاها تجارمان از نظر سیاستهای ارزی دچار مشکل هستند این را اعلام میکنیم و بابت آن میجنگیم و فکر میکنیم که به نفع کشور است که سیاستهای تجاری کشور آزادانه عمل شود اما به این معنی نیست که ارز جابهجا شود و بانک مرکزی متولی آن باشد.
وزیر صمت ادامه داد: ما معتقدیم که ارز مال شما است خودتان باید جابهجا کنید صادرکننده و واردکننده با هم بنشینند اما بانک مرکزی باید به میزان معاملات تعویضی بدون دخالت، اشراف داشته باشد اما درست نیست که بگوید این بانک و آن بانک با درصد مشخص پرداخت کند، درست نیست.
وی خاطرنشان کرد: امیدوارم این مشکل حل شود البته رئیس بانک مرکزی در این دوره کمک زیادی از طریق بانکها به تولید و واردات تولید انجام داده و این موارد حمل بر این نشود که از اتفاقاتی که افتاده و برای بانکها پیشبینیهایی کرده که هر آنچه قوانین دست و پاگیر مثل چک برگشتی و بازگشت ارز و مانند آن بود قبول کرده که عقب بیندازد از این نظر جای تشکر دارد.
پایینترین قیمت انرژی منطقه را داریم
اتابک درباره قیمت برق و گاز توضیح داد: اعتراض خود را به عنوان بالا رفتن هزینههای تولید در مجموعه دولت اعلام کردیم اما در جمع صنعتگران این مطلب را بگویم که کنترل ما نشان میدهد هنوز پایینترین قیمتهای منطقه را ما داریم، اما اشکال کار این است که ارزشگذاری کارخانهها را روی ۳۰۰ روز کارکرد گذاشتیم یعنی زمانی عملکرد این کارخانه مطلوب خواهد بود و میتوانیم قضاوت کنیم که بر اساس ۳۰۰ روز کارکرد آن ارزشگذاری شود اشکال کار این است که با گاز و برقی که قطع میشود، تولید کارخانجات به این میزان نمیرسد.
وی پرداخت عددهای کنونی را با وضعیت انرژی مشکل دانست و گفت: ما باید این موضوع را پیگیری کنیم و شما نیز از ما درخواست دنبال کردن موضوع را داشته باشید گزارشهای صنایع مختلف متفاوت است، انجمنها گزارش را ارائه دهنده معتقدیم در شرایط کنونی نباید قیمتها افزایش پیدا کند یک بار پیشنهاد افزایش به کمیته اقتصاد آمد و به دلیل مخالفت، بازگشت داده شد.
وزیر صمت درخواست فعالان صنایع دستی برای بازگشت نرخ ارز توضیح داد: به بانک مرکزی نوشتیم میزانی را باید انتظار بازگشت نرخ ارز داشته باشید که مربوط به مواد است اصل کار صنایع دستی به دستمزد آن است در حالی که همه این ارزش درخواست میشود یک جلسه در این زمینه برگزار شده و یک جلسه دیگر نیز پیگیری میکنیم.
سهم ۱۱ درصدی اصفهان در صنعت کشور
وی درباره مشکلات شهرکهای صنعتی افزود: در برآورد وزارت صمت اصفهان بیش از ۱۱ درصد صنعت کشور را در خود جا داده است و ۵.۶ درصد ارزش افزوده کشور در استان اصفهان است که چهارمین ارزش افزوده کشور به شمار میآید، صنعتی شدن مزایا و معایبی دارد نمیتوان گردش اقتصادی داشت اما در کنار آن باید هم فضای سبز بیشتر و هم آلودگی صفر داشته باشیم واقعیت این است که صنعت باید برود روی حداکثر فیلتراسیون خود کار کند.
اتابک با اشاره به توجه ویژه برخی صنایع به فیلتراسیون خود گفت: بقیه صنایع نیز باید این کار را انجام دهند ولی وقتی صنعت زده شد، اشتغالی ایجاد شد یکی از مضراتش این است که باید مرتب محیط زیست را کنترل کنیم، اگر بگویم کارخانه فولادی در کشور با خروجی دودکش صفر زدیم بدانید که چیزی ساخته نشده است.
وی توضیح داد: یک مینیمم وجود دارد که در حال پایش است اما اصرارم به تمام کارخانهها این است که با محیط زیست آنلاین باشند و خروجی دودکشها و گردوغبار محیط را محیط زیست کنترل کند خارج از این دو کاری که میتوانیم انجام دهیم بسیار محدود است و اگر مطلبی اعلام کنند واقعیت را نگفتهاند.
وزیر صمت اصفهان را یک استان صنعتی توصیف کرد و گفت: باید این موارد را در صنایع کنترل کنیم، حداکثر سختگیری را روی این کار داشته باشیم و اگر واحدی آنلاین نیست محیط زیست مسئول است که آنرا به استاندار گزارش دهد.
استفاده از ۶۰ درصد امکانات شهرکهای صنعتی
وی با اشاره به فعالیت ۸۴ شهرک صنعتی در استان افزود: تعداد شهرکهای صنعتی ما نسبت به دنیا و کشورهای صنعتی مانند آلمان بیش از ۱۰ برابر است بنابراین باید سعی کنیم که از این ظرفیت به شکل بهینه استفاده کنیم، میزان اشتغال شهرکها مناسب است اما میزان استفاده از زمان و امکانات شهرکها به سختی به ۶۰ درصد میرسد و این به آن معناست که حجم زیادی از زمینها بدن استفاده است که هزینه آن به کارخانههای فعال تحمیل میشود.
اتابک درباره اولویتبندی واردات برای خودروها اظهار کرد: آنچه امروز به عنوان واردات در نظر گرفتیم حدود ۱۰ درصد از آنچه سال گذشته برای واردات وجود داشت بالاتر است اما با توجه به رشد نرخ دلار، صلاح نمیدانیم قیمت خودروهای وارداتی را بیش از این بالا ببریم باید بتوانیم خودروی رقابتی تولید و با فاصلهای تولید داخلی را تهییج کنیم.
وی گفت: اگر تولید داخل رقابتی نشود، اتفاقی که برای بازار داخل میافتد، خوب نیست پارسال نیز مجوز افزایش قیمت به خودروهای داخلی دادیم و واردات را سالی یکبار میگذاریم و با همان یک کنترلهایی انجام میشود میزان مصرف ما در کشور بین ۱ و ۲۰۰ تا یک و ۳۰۰ مصرف واقعی است و یک مصرف تجاری نیز داریم که در بسیاری از جاها خریداری و انبار میکنند که آن هم حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ خودرو است بنابراین یک میلیون و ۷۰۰ جابهجایی خودرو در سال در کشور جذب میشود.
موافق استفاده از ارز اشخاص هستیم
وزیر صمت با اشاره به مهلت سهروزه سازمان غذا و دارو و دامپزشکی برای پاسخگویی به درخواست ترخیص کالا ادامه داد: در صورتی که ظرف این مدت پاسخی از سوی این نهادها اعلام نشد، واردکننده با گواهی مبدا میتواند کالای خود را از گمرک ترخیص کند و این یکی از موارد بسته ابلاغ شده است.
وی وزارت صمت را موافق استفاده از ارز اشخاص دانست و گفت: این موضوع را دنبال میکنیم و به نظر میرسد با توجه به شرایط کنونی، این اتفاق برای کشور لازم است.
اتابک درباره گلایه برخی فعالان از روند طولانی ترخیص کالا از گمرک یادآور شد: بر اساس آمار گمرک بیش از ۴ و نیم میلیون تن کالا در گمرک باقی مانده بود که در مدت ۱۲ روز میزان ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تن وارد کشور شد و پس از آتش بس ۳۵۰ تن ترخیص شده است که امیدواریم تا شهریور کل گمرکات را با این بخشنامهها سبک کنیم.
جمعآوری ۳۰ درصد ماشینآلات فرسوده صنعتی
وی در واکنش به انتقادات مطرح شده درباره فرسودگی ماشین آلات صنایع افزود: در این مدت برنامهریزی کردیم که ۳۰ درصد ماشینآلات فرسوده صنعتی جمعآوری و نوسازی شود که حدود ۲۵ درصد آن اتفاق افتاده و با همین برنامه پیش میرویم و در صورت تأمین ارز برنامه نوسازی ماشین آلات و ارتقا تکنولوژی ماشین آلات در دستور کار قرار دارد.
وزیر صمت با تأیید فرسودگی و بازدهی پایین تجهیزات در بسیاری از صنایع گفت: نوسازی این تجهیزات نیازمند تأمین مالی است بر این اساس مجموعه وزارت اقتصاد و صنایع، کمیسیونی به نام تأمین مالی ایجاد کرده که از اختیارات خاصی برخوردار است از جمله امکان استفاده از منابع صندوق توسعه مالی، همچنین برای اینکه تأمین ماشینآلات خط تولید با کمبود ارز روبهرو نشود، یک حساب جاری بین بانک مرکزی و یکی از بانکهای چین ایجاد شده که از آن به نام خط دو تأمین مالی یاد میشود.
وی محل تأمین ارز نوسازی ماشین آلات را از این خط اعلام کرد و افزود: محل تأمین وزارت صنایع و درخواست با بانکمرکزی ماست، همچنین از اوایل اردیبهشت با وزارت نیرو تفاهمنامهای داشتیم که اختیار چگونگی توزیع برق در استانها به استاندار واگذار شود اما اکنون سه روز است که در این کار اختلال ایجاد شده و درخواست پیگیری این موضوع را به وزارت کشور اعلام کردیم.
اتابک با بیان اینکه وزارت نیرو شرایط تأمین برق صنایع بزرگ را از دست داده است، توضیح داد: سالها میزان تولید چهار درصد و مصرف بین ۷ تا ۱۰ درصد رشد کرد تا اینکه موضوع در دولت چهاردهم به یک ابرچالش تبدیل شد، برنامه دولت این است که به سرعت نیروگاههایی را وارد مدار کند که بر این اساس بیش از ۱۲ هزار مگاوات صنایع اکنون نیروگاه در دست ساخت و ساز است و نزدیک به سه هزار مگاوات نیز به شبکه اضافه کردند اما هنوز کسری داریم.
پول تولید در چرخه اقتصاد
وی از استانداران خواست کسری برق را بین صنایع و بخش خانگی، تجاری و کشاورزی تقسیم کنند و گفت: تولید تنها پولی قوی است که وارد چرخه اقتصاد میشود و کاهش آن روی سفره و معیشت مردم تأثیر خواهد گذاشت، همچنین برای ایجاد ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه نیز ارز لازم تخصیص داده شده و در حال نصب است برای ۳۵ هزار مگاوات دیگر نیز بانک مرکزی ارز را خارج از نوبت و با شرایط آسان اختصاص داده است.
وزیر صمت از پیشبینی تسهیلات ارزی مناسب در بانک مرکزی برای نیروگاههای خورشیدی خبر داد و افزود: صنایع بزرگ نیازمند نیروگاههای سیکل ترکیبی هستند که امیدوارم تا آخر ماه با وزارت نیرو درباره تکلیف نیروگاههای سیکل ترکیبی از نظر میزان خرید به کیلووات به جمع بندی برسیم.
وی با اشاره به افزایش ظرفیت تولید فولاد کشور از ۲ به ۴۸ میلیون تن تاکید کرد: این افزایش ظرفیت تولید در بسیاری از صنایع به دو دلیل در کشور افتاده است، نخست عزم راسخ شما و دوم موتور محرک آن امیدوار بود، کشور امروز در این جایگاه ایستاد در دنیا همه تحسین کردند ایستادگی ما را به خاطر اینکه امید داشتیم پس هیچ گاه امیدتان را به صنعت و کشور از دست ندهید و مطمئن باشید که از این چالشها میگذریم و وضعیت بهتری برای کشور با ترازی که ما در آن قرار گرفتیم اتفاق میافتد.
اتابک ادامه داد: اگر از آینده صنعت ناامید باشیم مطمئن باشید تنها چرخه اقتصادی سالم که میتواند کشور را از سطح درآمد عمومی و معیشت بالا ببرد، را رها کنید با گرفتاریهایی روبهرو میشویم که بانکها و مؤسسات مالی و کسانی که پول از پول درست میکنند هرگز نمیتوانند آن را حل کنند.