رژیم روزهداری شما را لاغر میکند؟
همشهریآنلاین نوشت: بر اساس یک بررسی جدید که توسط پژوهشگران دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد انجام شده است، از بین اشکال روزهداری یا ناشتایی متناوب (intermittent fasting)، ناشتایی یک روز در میان...
همشهریآنلاین نوشت: بر اساس یک بررسی جدید که توسط پژوهشگران دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد انجام شده است، از بین اشکال روزهداری یا ناشتایی متناوب (intermittent fasting)، ناشتایی یک روز در میان – که در آن فرد یک روز کامل ناشتا است و روز بعد غذا میخورد – از لحاظ کاهش وزن مؤثرترین بوده است.
یافتههای این بررسی در ژورنال در مقالهای در BMJ منتشر شده و ژیلا سمنانی آزاد، پژوهشگر فوق دکترا در بخش تغذیه دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد نویسنده اصلی این مقاله است.
با وجود محبوبیت روزافزون رژیم ناشتایی متناوب، هنوز بسیاری از جنبههای اثرات آن بر سلامتی نامشخص است.پژوهشگران برای پر کردن این شکاف یک بازبینی سیستماتیک و فراتحلیل شبکهای از کارآزماییهای بالینی انجام دادند که چگونگی تأثیر رژیمهای ناشتایی متناوب، رژیمهای غذایی معمول همراه با محدودیت کالری و رژیمهای غذایی بدون محدودیت را بر وزن بدن شرکتکنندگان و معیارهای مختلف سلامت قلبی و متابولیکی مقایسه میکرد.
رژیمهای غذایی ناشتایی متناوب مورد آزمایش شامل ناشتایی یک روز در میان، خوردن با محدودیت زمانی (مانند رژیم غذایی ۱۶:۸، متشکل از یک پنجره ناشتایی ۱۶ ساعته و یک پنجره غذا خوردن هشت ساعته) و ناشتایی تمام روز (مانند رژیم غذایی ۵:۲، متشکل از پنج روز غذا خوردن بدون محدودیت و دو روز ناشتایی) بودند.
این بررسی بزرگترین بازبینی سیستماتیک در مورد ناشتایی متناوب بود و ۹۹ کارآزمایی بالینی شامل بیش از ۶۵۰۰ شرکتکننده را در برمیگرفت. پژوهشگران دریافتند که تاثیربخشی ناشتایی متناوب و رژیمهای غذایی معمول با محدودیت کالری از لحاظ کاهش وزن برابر و مؤثرتر از رژیمهای غذایی بدون محدودیت بودند. با این حال، ناشتایی یک روز در میان نتایج بهتری را نشان داد و منجر به کاهش وزن ۱.۳ کیلوگرمی بیشتر در مقایسه با رژیمهای غذایی معمول با محدودیت کالری و همچنین بهبود در چندین معیار دیگر بدن مرتبط با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، از جمله دور کمر، میزان کلسترول و تریگلیسیرید و پروتئین واکنشی C که شاخصی از التهاب است، شد.
البته پژوهشگران خاطرنشان کردند که بیشتر کارآزماییهای بالینی که در این بررسی تجزیه و تحلیل شده بودند، کمتر از ۲۴ هفته طول کشیده بودند و تحقیقات بسیار بیشتری در مورد تأثیرات طولانی مدت روزهداری متناوب بر سلامت مورد نیاز است.
سمنانی آزاد گفت که با وجود اثربخشی بالقوه رژیم غذایی ناشتایی متناوب، این رژیم غذایی یا سبک زندگی مناسبی برای همه افراد نیست. او افزود: «مانند هر تغییر رژیم غذایی، مشورت با ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی و در نظر گرفتن سابقه پزشکی، ترجیحات غذایی، محیط اجتماعی و پایبندی واقعبینانه به رژیم غذایی در درازمدت مهم است.»