رشد همزمان شاخص کل و هموزن؛ امیدی تازه برای بازار سرمایه
به گزارش اطلاعات نیوز، بازدهی بورس در هفته چهارم تیر در شاخصهای کل و هموزن مثبت بود اما تراز پول حقیقی در بازار سهام منفی ماند و بیش از ۴.۸ همت پول حقیقی از بازار خارج شد. شاخص کل که ابتدای هفته را...
به گزارش اطلاعات نیوز، بازدهی بورس در هفته چهارم تیر در شاخصهای کل و هموزن مثبت بود اما تراز پول حقیقی در بازار سهام منفی ماند و بیش از ۴.۸ همت پول حقیقی از بازار خارج شد. شاخص کل که ابتدای هفته را پایینتر از مرز ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی را شروع کرد، در پایان هفته توانست با رشد هفتگی ۱۴۸ هزار و ۱۱۳ واحدی، بالغ بر ۵.۶ درصد بالا رود و به ارتفاع دو میلیون و ۷۸۵ هزار و ۶۶۳ واحد برگردد.
شاخص هموزن نیز با افزایش ۱۱ هزار و ۵۵۴ واحدی در معاملات چهارمین هفته تیر ۱.۳۹ درصد رشد کرد. روند معاملات هفتگی بازار سهام نشان میدهد، اگرچه عرضه اوراق تبعی توانسته بخشی از سرمایهگذاران را به حفظ سهام خود راضی کند اما بازار همچنان با موج بیاعتمادی حقیقیها روبهرو است و معاملات سهام با پویایی و رونق فاصله زیادی دارد.
میانگین ارزش معاملات خرد به طور روزانه در سطح ۶.۸ همت قرار گرفت و حجم معاملات خرد نیز میانگین روزانه ۱۹.۳۴ میلیارد برگه سهم را ثبت کرد همچنین در معاملات این هفته نزدیک به چهار هزار و ۸۷۹ میلیارد تومان از بازار سهام خارج شد.
ورود نقدینگی و ادامه تنشهای اقتصادی
کارشناسان بازار سرمایه رشد این هفته بورس را نشاندهنده افزایش تقاضا برای سهام برخی شرکتهای بزرگ و بهبود نسبی فضای کلی معاملات میدانند که به دنبال انتشار اخبار مثبت اقتصادی، ورود موج جدیدی از نقدینگی به بازار و رشد قیمتهای جهانی ایجاد شد و فضای خوشبینی در بین سهامداران را تقویت کرد تا جایی که تحرکات خرید در بسیاری از نمادها مشهود بود؛ موضوعی که میتواند زمینهساز تداوم روند صعودی بورس در روزهای آینده شود.
از سوی دیگر ریسکهای کلان، تحولات ژئوپلیتیک در منطقه و ادامه تنشهای اقتصادی در سطح کلان کشور همچنان بر فضای انتظارات سرمایهگذاران سایه انداخته است بر این اساس میتوان گفت روند صعودی شاخص کل در روزهای اخیر یک اصلاح تکنیکالی به شمار میآید نه یک موج صعودی پایدار بنابراین تحلیلگران عبور پرقدرت و با حجم معاملات بالا از مقاومت ۲.۸۰۰.۰۰۰ واحد را نخستین نشانه واقعی بازگشت اعتماد به بازار میدانند و بر این باورند که در غیر این صورت، ریسک بازگشت دوباره شاخص به حمایتهای پایینتر همچنان جدی است و سرمایهگذاران با توجه به شرایط بنیادی صنایع و ریسکهای محیطی از تصمیمات هیجانی دوری میکنند.
رشد شرکتهای بزرگ؛ فراموشی نماسازها
علیرضا رضوانی؛ کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: این هفته خروج پول از بازار سرمایه از سمت حقیقیها ادامه داشت اما روند مثبتی که در بازار دیده شد به دلیل حمایتهایی بود که گاهی دولت و صندوق تثبیت در بازار انجام دادند.
وی با اشاره به رشد حدود پنج شش درصدی شاخص کل در این هفته گفت: رشد یک درصدی شاخص هموزن نیز نشان میدهد با وجود اینکه حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد صندوق تثبیت حمایت کرد و شرکتهای بزرگ و شاخصساز در بازار رشد را تجربه کردند ولی در حق شرکتهای کوچک این اقدام به صورت واقعبینانه انجام نشد.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: از هفته گذشته تاکنون تغییر محسوسی در زمینه شاخص هم وزن و نماساز که تحلیلگران بیشتر مد نظر قرار میدهند صورت نگرفت و میتوان گفت با وجود رشد بازار شاهد خروج پول از سوی سرمایهگذاران حقیقی بودیم.
خروج سرمایه زیر سایه ریسکهای سیاسی
وی دلیل اصلی ادامه خروج سرمایه از بورس را ریسکهای سیاسی دانست و یادآور شد: از جمله این ریسکها این بود که از فضایی که منتظر یک توافق جامع بین ایران و دنیای غرب بودیم به طور ناگهانی وارد فضای جنگ و تنش زیاد شدیم و تمام پارامترهایی که انتظار میرفت اتفاق بیفتد مثل پذیرش FATF برداشته شدن تحریمها و حلوفصل موضوعات هستهای با دنیا متوقف شد و وارد فضایی شدیم که تأسیسات هستهای خود را از دست دادیم.
رضوانی زمزمههای فعال شدن مکانیسم ماشه را تهدید جدی برای بازار دانست و ادامه داد: این شرایط باعث شده که سرمایهگذاران و اشخاص حقیقی که پیش از این همه پول بلکه استقراض و اعتبارشان را وارد بازار کرده بودند، تصمیم بگیرند بخشی از این دارایی را نقد کنند زیرا دیدند که در فضای فضای جنگ امکان توقف حتی نمادهای طلا و درآمد ثابت نیز وجود دارد.
وی دلیل خروج سنگین پول از بازار در مدت پنج روز گذشته را همین بیاعتمادی سرمایهگذاران بیان کرد و یادآور شد: با اینکه فضای بازار مثبت بود، روزانه شاهد خروج سنگین پول از بازار بودیم و حتی به دلیل همین فضای تنشزا، این عملکرد در زمینه جریانات صندوقهای اهرمی نیز دیدم که باعث شد برای نخستین بار حبابهای منفی ۱۵ و ۱۶ در نمادهای این صندوقها ثبت شود.
انتقال بخشی از سرمایهها به بازارهای رقیب
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در روز پایان هفته از این صندوقها حمایت شد که از شدت حباب منفی آنها کم کرد اما به طور کلی دلیل شرایط کنونی بورس را میتوان حمایت از نمادهای بزرگ بازار دانست که سرمایهگذاران حقیقی فعلاً اعتمادی به بورس ندارند به همین دلیل بخشی از پول خود را به بیرون از بازار منتقل میکنند تا در صورت ایجاد شرایط خاص بتوانند از آن استفاده کنند.
وی با اشاره به تفاوت شرایط حاکم بر بازار سرمایه با دیگر بازارهای مالی توضیح داد: بازار سرمایه به شدت تحت تأثیر اعتماد، امنیت اقتصادی و آزادی عمل اقتصادی فعالان بازار است در گذشته نیز در این بازار و شرکتها بورسی دخالتهای زیادی صورت میگرفت حتی در زمان ویژه جنگ که باید خرید و فروش سهام متوقف میشد، سرمایهگذاران حتی شاهد بسته شدن صندوقهای طلا بودند که از این شرایط بهرهمند میشوند.
رضوانی تصمیمات ناگهانی درباره توقف برخی از فعالیتهای بورس را باعث بیاعتمادی فعالان بازار دانست و گفت: در دوره تعطیلی دوازده روزه حتی صندوقهای درآمد ثابت که ساز و کارشان نیازمند نقدشوندگی دائم در رقابت با شبکه بانکی است، متوقف شدند و این حس را در میان فعالان بازار ایجاد کرد که سیاستگذاران چندان آشنا به فضای این بازار نیستند بنابراین تلاش میکنند با احتیاط بیشتری در این فضا گام بردارند.
وی درباره اقدامات لازم برای بازگشت بورس به شرایط رشد توضیح داد: جدا از موضوع برنامهریزی و حمایتهای لازم باید مسئولان تلاش کنند که با کاهش دخالتهای دستوری یا غیردستوری در بازار، اجازه دهند که بورس روند عادی خود را طی کند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به محدودیت دامنه نوسان ادامه داد: مشکلاتی که بسیاری از دغدغهمندان و کارشناسان بورس بارها مطرح کردهاند اما هنوز حل نشده باید چارهاندیشی شود این موضوع در کنار کاهش دخالتها باعث میشود بورس روند طبیعی خود را پشت سر بگذارد و به مرور زمان اعتماد به آن برگردد این اعتماد موضوعی نیست که یک شبه رفته باشد و یک شبه بازگردد.
احتمال افت بیشتر برخی نمادها
وی خروج نزدیک به ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان از صندوقهای سهام در مدت پنج روز اخیر را زنگ خطری برای بازار دانست و اظهار کرد: در صندوقهای درآمد ثابت نیز شاهد بودیم که روز اول معاملات پس از جنگ، رقمی بین ۳۰ تا ۳۵ میلیارد تومان خارج شد در چنین شرایطی مسئولان باید اجازه دهند که اعتماد به مرور زمان به بازار بازگردد.
رضوانی وضعیت سرمایهگذاری و اقتصادی کشور را وابسته به ثبات سیاسی بیان کرد و ادامه داد: پس از آن مباحثی مانند دامنه نوسان، کنترل بازار، عدم توقف نمادها به مدتهای طولانی باید مورد توجه قرار گیرد به عنوان مثال مدتها است که خودرو بدون هیچ دلیلی متوقف مانده است.
وی تصریح کرد: ممکن است نگرانی از منفی شدن بازار پس از بازگشایی این نماد یا شیوه خبرسازی دلیل این موضوع باشد اما این شرایط مورد توجه سرمایهگذاران قرار میگیرد و هرچه این فاصله بیشتر شود اشخاصی که تمایل به فروش سهم پیدا میکنند افزایش پیدا کرده و شدت اثر منفی آن روی بازار بیشتر میشود.
این کارشناس بازار سرمایه درباره پیشبینی شرایط هفته آینده بورس گفت: پیش از جنگ تحمیلی با اسرائیل بازار سرمایه رشدی را تجربه کرده بود که بیشتر در نمادهای گروه بانکی شاهد آن بودیم اما در شرایطی که انتظار میرفت توافقی انجام و اوضاع بهتر شود از جمله باز شدن دروازههای واردات و قطعات برای خودروسازیها، تحولی در این دو صنعت شکل دهد، پیمان پالرمو امضا شده بود و امید بازگشایی درگاه بانکی با جهان وجود داشت، ریسکهای سیاسی شدت گرفت.
وی با اشاره به از بین رفتن عوامل مثبتهای اخیر بازار به ویژه گروه بانکها و خودرو توضیح داد: جدا از ریسکهای سیاسی وارد شده به بازار، احتمال کاهش بیشتر برخی نمادها وجود دارد اما برآورد تصمیمگیریهای اخیر این است که سیاستگذاران بورس دچار نوعی سردرگمی در شکل حمایت از بازار هستند زیرا به شکل دستوری روی مثبت و صفر شدن برخی نمادها عمل میکنند یعنی تابلو آنها را بسته و اجازه نمیدهند که حتی این نمادها ذرهای در فاز منفی معامله شوند.
رضوانی این مثبت همراه با اجبار و تزریق برخی منابع را باعث ادامه میزان فروش سهام اشخاص حقیقی در بازار بیان کرد و یادآور شد: به نظر میرسد که هفته آینده بازار متعادل و رو به منفی خواهد بود همچنین در یکی دو ماه آینده اگر تنش سیاسی جدیدی اتفاق نیفتد و ریسک جدیدی به بازار اضافه نشد، پیشبینی میشود شاخص کل بورس یک روند خنثی در محدودههای دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد تا دو میلیون و ۸۰۰ هزار به خود ببیند اما به نظر نمیرسد که تا شش ماه آینده به شاخص سه میلیون واحد برگردیم.
به گزارش ایمنا، کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند تا شهریورماه صحبتی از ریسک جدید نباشد و دلار نیز در شرایط باثبات قرار دارد بر این اساس دلیل قانعکنندهای برای ادامه ریزش بازار وجود ندارد و احتمال رشد لیدرها وجود دارد با وجود این تهدید فعال شدن ماشه در آخر ماه آگوست و سایه این ریسک بر بازار باعث میشود سرمایهگذاران محتاطانه عمل کنند و داشتن پرتفویی از داراییهای متنوع و کم ریسک را در دستور کار داشته باشند.