جنگ امروز ما «تمدنی» است/ ایران رکن چهارم نظم آینده جهان است
به گزارش اطلاعات نیوز، سید مصطفی خوشچشم شب گذشته _جمعه سیزدهم تیر_ در مراسم شب تاسوعای هیئت عاشوراییان اصفهان، با نگاهی تحلیلی به پشتصحنه تحولات اخیر در منطقه و جهان، تأکید کرد جنگهای امروز، جنگ...
به گزارش اطلاعات نیوز، سید مصطفی خوشچشم شب گذشته _جمعه سیزدهم تیر_ در مراسم شب تاسوعای هیئت عاشوراییان اصفهان، با نگاهی تحلیلی به پشتصحنه تحولات اخیر در منطقه و جهان، تأکید کرد جنگهای امروز، جنگ بر سر «آینده نظم جهانی» است و با تشریح بستر جهانی رخدادهای اخیر اظهار کرد: برای درک چرایی وقوع جنگ، باید از سطح منازعه ایران و اسرائیل فراتر برویم و به ساختار در حال تغییر قدرت جهانی نگاه کنیم. از سال ۲۰۱۵ به اینسو، اندیشمندان غربی نیز به صراحت اعتراف کردهاند که جهان در حال عبور از تمدن غربی به نظم جدیدی است که محور آن در شرق شکل میگیرد.
وی با اشاره به اینکه رهبران سیاسی غرب نیز به ناچار این واقعیت را پذیرفتهاند، افزود: از مکرون و بایدن تا مقامات فنلاند، همه معترفند که انتقال قدرت در حال وقوع است. این انتقال، منجر به دههای از فرسایش و جنگ میشود؛ دههای که از ۲۰۲۰ آغاز شده و تا حدود ۲۰۳۰ ادامه خواهد یافت. در این دوران، دیگر ابرقدرتی ظهور نخواهد کرد و آنچه جهان را اداره خواهد کرد، ائتلافهای منطقهای و جهانی است.
غرب، به سادگی قدرت را واگذار نمیکند
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: اگر شما آمریکا باشید، به سادگی قدرت را واگذار نمیکنید. مقاومت میکنید و سعی میکنید ارکان تمدن رقیب را فرسوده کنید، این همان کاری است که غرب اکنون انجام میدهد؛ از جنگ اوکراین گرفته تا پروژه مهار ایران، و قابل پیشبینی است که به زودی سراغ چین هم خواهند رفت.
خوشچشم با بیان اینکه در این معادله، چهار کشور چین، روسیه، هند و ایران نقش محوری دارند، گفت: ایران نه صرفاً بهعنوان یک کشور، بلکه بهدلیل رهبری جبهه مقاومت و موقعیت ژئوپلیتیک، در جایگاه بازیساز قرار گرفته است. آنچه نقش ایران را تعیینکننده میکند، ترکیب قدرت نظامی، عمق راهبردی منطقهای و سیطره بر گذرگاههای حیاتی جهان مانند تنگه هرمز و بابالمندب است.
وی تصریح کرد: ما بارها گفته بودیم مذاکره با آمریکا نه عقلانی است، نه شرافتمندانه. اما چرا وارد مذاکره شدیم؟ چون دشمن، با بهرهگیری از ابزار فرسایشی، تلاش کرد ایران را در موضع انفعال قرار دهد. مذاکره، بخشی از میدان نبرد بود، نه مسیر صلح.
کارشناس مسائل بینالملل افزود: در طول سالهای گذشته، غرب تلاش کرد با بهانهتراشی، ایران را از پیوستن به ائتلافهای شرقی مانند شانگهای و بریکس باز دارد. اما پس از تغییر توازن جهانی و افزایش نیاز چین و روسیه به ایران، روند عضویت ما تسهیل شد؛ چنانکه عضویت در شانگهای که بیش از ۲۰۰ ماه به طول انجامیده بود، بهسرعت با روی کار آمدن دولت شهید رئیسی قطعی شد و به دلیل همین نیاز عضویت ما در پیمان اقتصادی بریکس به سرعت انجام شد.
شاهکار حماس در عملیات طوفان الاقصی معادلات را تغییر داد
خوش چشم اظهار کرد: آنچه حماس انجام داد، یک عملیات معمول نبود؛ بلکه یک نقطه عطف در تاریخ جنگهای ناهمتراز بود. آنها با عبور از ۷ لایه امنیتی، تا ۳۰ کیلومتر به داخل سرزمینهای اشغالی نفوذ کردند، اطلاعات طبقهبندیشده را ربودند، و قدرت اطلاعاتی و نظامی اسرائیل را زیر سوال بردند.
وی افزود: غزه دیوار آهنینی را درنوردید که کرهجنوبی با میلیاردها دلار خواست برای مرز خود با کره شمالی بخرد، اما امروز، همان کشور قراردادش را با اسرائیل لغو کرده چون دید که دیوار اسرائیل برای مقاومت، مانع نیست.
پیامدهای چندلایه شکست اسرائیل
خوشچشم با برشمردن پیامدهای اقتصادی، امنیتی و جمعیتی جنگ غزه گفت: فرار ۵۰۰ هزار یهودی، سقوط ارزش پول ملی، تعطیلی بخشهای اقتصادی و فرسایش امنیتی همگی نشانههایی است که نشان میدهد اسرائیل وارد فاز فروپاشی تدریجی شده است. امروز، دیگر نمیتواند عملیات زمینی کند؛ چون میداند آسیبپذیر است.
وی با اشاره به جنگ روایتها گفت: اسرائیل حتی شرط کرده که اسرای آزاد شده جشن نگیرند؛ چون از تصویر هراس دارد. امروز، رسانه و روایت، قدرت نرم جدید است. آنکه روایت را بسازد، پیروز جنگ خواهد بود. رسانه، خط مقدم جبهه فرداست.
جنگ آینده، جنگ بر سر آبراههاست
وی با تحلیل تحولات ژئوپلیتیکی افزود: از تنگه هرمز و بابالمندب تا مالاگا و پاناما، آبراههای جهانی تحت تأثیر رقابت آمریکا با قدرتهای نوظهور قرار گرفتهاند. غرب که بر هیچکدام از این گلوگاهها مسلط نیست، نمیپذیرد ایران، دو گذرگاه اصلی جهان را در اختیار داشته باشد. از همینرو، پروژه مهار ایران، فارغ از طوفان الاقصی، در دستور کار بوده و خواهد بود.
آینده در دستان چه کشورهایی است؟
خوشچشم در پایان تأکید کرد: در آینده، هیچکس از میدان جنگ بیرون انداخته نخواهد شد، اما فقط کسانی که تاب آوردهاند، میتوانند در میز تصمیمگیری بمانند. ایران، اگر از این جنگ فرسایشی عبور کند، در کنار چین، روسیه و هند، جزو چهار کشور اثرگذار در معماری نظم جدید جهانی خواهد بود.