تنشهای تجاری، اتحاد آمریکا و ژاپن را به چالش میکشد
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از واشنگتن پست، ژاپن که از دیرباز به عنوان یکی از نزدیکترین متحدان امنیتی ایالات متحده در آسیا شناخته میشود، این روزها با چالشی غیرمنتظره در روابط خود با واشنگتن...
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از واشنگتن پست، ژاپن که از دیرباز به عنوان یکی از نزدیکترین متحدان امنیتی ایالات متحده در آسیا شناخته میشود، این روزها با چالشی غیرمنتظره در روابط خود با واشنگتن روبهرو شده است. در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۵، نخستوزیر ژاپن، شیگرو ایشیبا، به عنوان اولین رهبر آسیایی که در دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ با او دیدار کرد، با نامهای تند از سوی رئیسجمهور آمریکا روبهرو شد. این نامه، که تهدید به اعمال تعرفههای جدید تا سقف ۲۵ درصد بر کالاهای ژاپنی در صورت عدم توافق تجاری تا اول اوت کرده بود، مقامات ژاپنی را شوکه کرد.
تنها پنج ماه پیش، در فوریه ۲۰۲۵، ترامپ از رابطه فوقالعاده با ژاپن سخن گفته بود. اما حالا، با تشدید سیاستهای حمایتگرایانه، او ژاپن را به دلیل مقاومت در برابر خواستههای تجاریاش «لوس» خوانده است. این تغییر لحن، نگرانیهایی را در توکیو برانگیخته است، بهویژه در حالی که ژاپن به عنوان شریکی کلیدی در مقابله با نفوذ فزاینده چین در منطقه شناخته میشود.
ترامپ در تاریخ ۷ جولای، با انتشار نامههایی در شبکه اجتماعی Truth Social، به ژاپن و کره جنوبی هشدار داد که در صورت عدم دستیابی به توافق تجاری تا مهلت تعیینشده، با تعرفههای سنگین مواجه خواهند شد. این تهدیدات بخشی از استراتژی گستردهتر دولت او برای مذاکره با ۱۴ کشور، از جمله صادرکنندگان کوچکتر مانند صربستان و تونس، است.
ژاپن که در مذاکرات تجاری خود با واشنگتن، پیشنهادهایی همچون خرید گاز و تجهیزات نظامی آمریکایی ارائه کرده بود، امیدوار بود با تکیه بر اتحاد امنیتی، از شدت تعرفهها بکاهد. با این حال، تعرفههای ۲۵ درصدی بر خودرو و ۵۰ درصدی بر فولاد ژاپنی، اقتصاد این کشور را که همین حالا هم با رشد ناچیز ۰.۵ درصدی در سال ۲۰۲۵ دستوپنجه نرم میکند، تهدید میکند.
توکیو در تلاش است تا با اعزام مذاکرهکنندگان ارشد، از جمله ریوسئی آکازاوا، وزیر احیای اقتصادی، به واشنگتن، امتیازی در مذاکرات کسب کند. اما تحلیلگران معتقدند که استراتژی سختگیرانه ترامپ، که به دنبال کاهش کسری تجاری ۶۸ میلیارد دلاری آمریکا با ژاپن است، مذاکرات را دشوار کرده است.
این تنشها نهتنها روابط اقتصادی، بلکه اعتماد متقابل در اتحاد استراتژیک دو کشور را نیز تحت تأثیر قرار داده است. توکوکو شیرونیتا، مدیر گروه آسیا در ژاپن، میگوید: «اینکه با متحدان اینگونه رفتار شود، سؤالبرانگیز است. آیا این روش تقویت اعتماد است؟»
در حالی که ژاپن برای حفظ جایگاه خود در برابر چین و حفظ روابط با آمریکا تلاش میکند، نتیجه این مذاکرات میتواند آینده این اتحاد دیرینه را شکل دهد.