تعداد مجروحان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه چقدر بود؟
اطلاعات نوشت: سید سجاد رضوی در نشست خبری با اشاره به اقدامات درمانی وزارت بهداشت طی این ۱۲روز گفت: تأمین دارو، تجهیزات و لوازم پزشکی به خوبی انجام شد و در این مدت کمبودی نداشتیم، فقط گاهی مشکلاتی در...
اطلاعات نوشت: سید سجاد رضوی در نشست خبری با اشاره به اقدامات درمانی وزارت بهداشت طی این ۱۲روز گفت: تأمین دارو، تجهیزات و لوازم پزشکی به خوبی انجام شد و در این مدت کمبودی نداشتیم، فقط گاهی مشکلاتی در ایاب و ذهاب کارکنان وجود داشت. ذخایر استراتژیک دارویی هم مورد استفاده قرار نگرفت و به سرعت اقلام مصرفشده جایگزین شد .
وی ادامه داد: وزارت بهداشت در ارائه خدمات درمانی در حالت آمادهباش کامل است و هر گونه هشدار رسمی درباره بحرانهای پیش رو ملاک عمل خواهد بود. همچنین نخستین دغدغه رئیسجمهوری در این جنگ، توجه به بار روانی حادثهدیدگان بود که وزیر بهداشت هم دستورات لازم برای فعالسازی مراکز مشاوره روانی را صادر کرد. در این زمینه، مطالعاتی درباره اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD) در حال اجراست و برنامههای متعددی برای حمایت روانی از آسیبدیدگان انجام شده است.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره آسیب دیدگی مراکز درمانی در جنگ گفت: حدود هفت بیمارستان بهطور مستقیم یا غیرمستقیم آسیب دیدهاند. در کرمانشاه یک بیمارستان آسیب جدی دید و بیماران به سرعت جابجا شدند. بیمارستان سوختگی تهران هم هدف حمله قرار گرفت و با جابجایی بیماران طی چند ساعت، خدمت رسانی ادامه یافت. این نشاندهنده هدفمند بودن آسیب به مراکز درمانی و ایجاد تلفات انسانی است.
رضوی اظهار داشت: بیمارستان فارابی کرمانشاه نیاز به نوسازی کامل دارد و برنامهریزی برای جایگزینی بخشهای تخریب شده و راهاندازی مراکز تخصصی سوختگی در دانشگاههای علوم پزشکی در دست اقدام است.
وی همچنین عملکرد مردم در همکاری با مراکز درمانی در زمان جنگ را مثبت ارزیابی کرد و گفت: مردم مسیر آمبولانسها را باز کرده و در امدادرسانی به حادثه میدان قدس تهران داوطلبانه کمک کردند. در آن حادثه، به دلیل سیل موجود، پرسنل بیمارستان شهدای تجریش با پای پیاده و برانکارد به محل رفتند تا خدمات ارائه دهند.
اهمیت آموزش در مواجهه با بحران
معاون وزیر بهداشت بر اهمیت آموزش برای مواجهه با بحرانها تأکید کرد و گفت: آموزشهای لازم باید افزایش یابد و به طور مرتب مانورهای بحران برگزار شود. دانشگاهها و مراکز علمی کشور ظرفیت خوبی دارند اما میزان آموزش و مانور کافی نیست. همچنین اطلاعرسانی شفاف و سریع، مانع گسترش شایعات میشود. رضوی درباره وضع بیمارستان ها هم توضیح داد: بیمارستانهای قدیمی نیازمند بازسازی هستند و بیمارستانهای جدید طبق استانداردهای آتشنشانی ساخته میشوند. اما بازسازی فوری همه بیمارستانها ممکن نیست زیرا دولت اولویت را به بازسازی منازل آسیبدیده داده است.
وی با اشاره به زحمات فراوان کادر درمان در جنگ ۱۲ روزه گفت: کادر درمان با تمام وجود در خدمت مردم بود و در شرایط سخت معوقات حقوقی خود را فراموش کرده بودند. حتی برخی پزشکان بازنشسته و غیربومی خواستار حضور در بیمارستانها شدند و پرستاران به صورت شیفتهای طولانی فعالیت کردند. هیچ شکایتی درباره خدمات درمانی در این دوره واصل نشده است.
معاون درمان درباره ارائه خدمات درمانی به بیماران خاص و بیماران مبتلا به سرطان گفت: با وجود مشکلات اولیه ناشی از جابجایی مردم، هیچ مشکلی در ارائه خدمات پزشکی، شیر خشک و دارو ایجاد نشد. دانشگاهها با همکاری توانستند خدمات لازم را به بیماران تالاسمی و دیالیز ارائه دهند. رضوی درباره ترک خدمت احتمالی برخی پزشکان در روزهای نخست جنگ توضیح داد: ممکن است برخی پزشکان به دلایل شخصی مانند انتقال خانواده، ترک خدمت کرده باشند، اما به سرعت بازگشتند و جای خالی آنها توسط همکاران پر شد. البته غیبت غیرموجه قانونی پیگیری میشود. وی همچنین گفت: سازمان نظام پزشکی، بسیج جامعه پزشکی و افراد داوطلب آماده ارائه خدمات بودند اما وزارت بهداشت با کادر درمان شاغل به خدمات پرداخت و نیازی به استفاده از داوطلبان نبود.
شهادت ۱۰۶۰ نفر در جنگ ۱۲ روزه
معاون درمان وزارت بهداشت با اعلام آمار شهدای جنگ گفت: تاکنون ۱۰۶۰نفر شهید شدهاند که ممکن است این عدد با انجام آواربرداریها به ۱۱۰۰نفر برسد. برخی مجروحان دچار قطع عضو شدهاند و بنیاد شهید بر اساس پروتکلهای مربوط، میزان جانبازی آنها را تعیین میکند.
وی با اشاره به مجروحان و شهدای حوزه سلامت گفت: در بخش پیشبیمارستانی ۱۰مجروح و دوشهید داشتیم؛ همچنین پنج شهید از همکاران هلالاحمر بودند. پنج پزشک از جمله متخصص کودکان، زنان و دستیار عفونی شهید شدند. زنان باردار هم در میان شهدا بودند.
رضوی تصریح کرد: خدمات درمانی به مجروحان کاملاً رایگان بود و به بخش خصوصی هم ابلاغ شده است که در صورت نیاز از بیماران حمایت کنند. کادر درمان با تمام وجود پای کار بودند و این خدمات با کمک دولت و علیرغم کسری بودجه ارائه شد.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره نگرانیها از حملات به مراکز هستهای توضیح داد: حمله به مراکز هستهای کشور یک کار غیر انسانی بود. آنها برای حمله به مراکز هستهای کشور هزاران توجیه غیر انسانی آوردند. وزارت بهداشت در ارتباط با دو راکتور که در شهرهای بوشهر و تهران قرار دارند، احساس نگرانی میکرد. مردم بوشهر برای زمان بروز حادثه آموزش دیده بودند. همچنین یدپتاسیم در برخی خانهها توزیع شده بود .
همچنین آموزشهای لازم در شهرهای قم، کاشان و اصفهان در صورت انتشار هرگونه اشعه ارائه شده بود. در مجموع هیچ گزارشی مبنی بر نشت مواد در این شهرها وجود ندارد.
رضوی درباره وضع پناهگاهها و ضرورت وجود بیمارستانهای زیرزمینی گفت: بسیاری پناهگاهها به انبار تبدیل شدهاند و نیاز به بیمارستانهای زیرزمینی امن و سیستم هشداردهنده برای انتقال بیماران پیش از حملات وجود دارد تا از فاجعه انسانی جلوگیری شود.
وی در ادامه گفت: تابآوری نیروی انسانی در وزارت بهداشت خوب است . معاون درمان وزارت بهداشت درباره اقدامات سازمان غذا و دارو گفت: این سازمان تجهیزات پزشکی مورد نیاز را از مرزهای زمینی وارد و اقلام مصرفشده را به سرعت جایگزین کرد.
رضوی در پایان اظهار داشت: برای احتمال طولانی شدن جنگ، نقاهتگاههایی با استفاده از ظرفیت مدارس و دانشگاهها در نظر گرفته شده بود. ارائه خدمات درمانی ضروری مانند جراحی قلب باز متوقف نشد و مردم هم برای خدمات غیرضروری مراجعه نکردند. هماهنگی خوبی بین وزارت بهداشت و بیمارستانهای نظامی برقرار بود تا از امکانات بهینه استفاده شود.