امنیت ملی در گرو تقویت توان دفاعی
مهدی خورسند در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به گمانهزنیها درباره سفر وزیر دفاع ایران به چین و احتمال خرید جنگندههای پیشرفته، اظهار کرد: پیش از هر چیز باید موضوع خرید جنگندههای چینی را از...
مهدی خورسند در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به گمانهزنیها درباره سفر وزیر دفاع ایران به چین و احتمال خرید جنگندههای پیشرفته، اظهار کرد: پیش از هر چیز باید موضوع خرید جنگندههای چینی را از منظر فنی و ساختاری مورد بررسی قرار داد. آیا این خرید اساساً امکانپذیر است؟ در حال حاضر، قیمت هر جنگنده پیشرفته نزدیک به صد میلیون دلار برآورد میشود و تهیه چهل فروند از این جنگندهها به بودجهای میلیارد دلاری نیاز دارد. با توجه به شرایط اقتصادی کشور و حتی با تکیه بر فروش نفت به چین، تأمین چنین بودجهای در کوتاهمدت ممکن نیست.
وی افزود: طرح چنین مسائلی دقیقاً در زمانی مطرح میشود که ایران درگیر یک تقابل مستقیم با رژیم صهیونیستی است و جنگ رسانهای، بخشی جدی از میدان درگیری را تشکیل میدهد. در چنین فضایی، رسانههای مغرض و معلومالحال، با دامنزدن به شایعه خرید جنگنده از چین، در پی ضربه زدن به مناسبات حساس و محدود تهران و پکن هستند. در حالی که تاکنون هیچ مقام رسمی ایرانی یا چینی، خبر خرید جنگنده را تأیید نکرده و تنها منابع غیررسمی و کماعتبار به آن دامن زدهاند.
خورسند با اشاره به اهمیت اولویتبندی نیازهای نظامی کشور گفت: در شرایط کنونی، اولویت ایران نه خرید جنگنده، بلکه تأمین سامانههای پدافند هوایی پیشرفته است. پدافندهایی که کارآمدی خود را در جنگهایی مانند منازعه هند و پاکستان به اثبات رساندهاند. بنابراین، اگر هدف ایران از سفر به چین ایجاد فضای بازدارندگی و جنگ روانی علیه رژیم صهیونیستی بود، میتوانست این هدف را با سفر مقامات ارشدتر یا حتی از طریق تعامل با کشورهایی چون کره شمالی دنبال کند.
وی با اشاره به توازن قوا در منطقه افزود: پس از جنگ دوازدهروزه اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی، کشورهای عضو ناتو بیش از ۹۰۰ تن تسلیحات نظامی به تلآویو ارسال کردهاند. در چنین شرایطی، ایران باید بر تقویت توان بازدارندگی خود تمرکز کند؛ بهویژه آنکه اکنون در موقعیت «ابهام هستهای» قرار دارد؛ وضعیتی که دشمنان همواره سعی در سوءاستفاده از آن برای تکرار تجاوزات دارند.
خورسند درباره وضعیت ژئوپلیتیکی فعلی جهان گفت: آمریکا بهدنبال آن است که سه بازیگر مهم نظم جدید جهانی یعنی ایران، روسیه و چین را بهطور همزمان درگیر تنشهای نظامی کند. آنها روسیه را با اوکراین و ناتو درگیر کردند، ایران را با نیروی نیابتی خود یعنی رژیم صهیونیستی وارد جنگ مستقیم کردند و اکنون در پی تحریک چین هستند. خودِ مقامات چینی نیز به این مسئله واقفاند؛ چنانکه معاون وزیر خارجه این کشور، پس از آغاز جنگ اوکراین، در مصاحبهای تصریح کرد: «میدانیم که بعد از روسیه، نوبت ماست.»
وی در ادامه با اشاره به تفاوت نگرش استراتژیک ایران و چین اظهار کرد: جهانبینی چینیها مبتنی بر استمرار و بقا در سکوت است؛ آنها ترجیح میدهند بدون ایجاد تنش و هزینه، مسیر خود را در مجامع جهانی پیش ببرند. این مدل رفتاری، با رویکرد فعال و صریح ایران و روسیه در برابر بحرانهای نظم نوین جهانی، متفاوت است.
کارشناس مسائل اوراسیا همچنین تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیت حقوقی در زمینه خرید یا فروش تسلیحات متعارف ندارد. زمانی که روسیه پهپادهای ایرانی را خریداری کرد، جامعه بینالمللی نتوانست ایران را در این زمینه محکوم کند. ایران حق دارد در قالب قوانین بینالمللی، در جهت تقویت توان دفاعی خود گام بردارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگرچه خرید جنگندههای پیشرفته مانند J10C از چین، که توان رقابت با جنگندههایی مانند F35 را دارد، در دستور کار بلندمدت قرار گیرد، اما در شرایط فعلی، باید تمرکز بر همکاری در حوزه پدافند و عقد قراردادهای تدریجی و مؤثر باشد؛ چراکه اولویت امروز ایران، بیمه کردن آسمان کشور در برابر یورشهای غیرمنتظره دشمنان منطقهای است، نه سرگرم شدن به شایعات فضای مجازی.