آب زاینده رود تنها منبع اقتصادی نیست، هویت اصفهان است
به گزارش اطلاعات نیوز، به دنبال تشدید بحرانهای آبی در استان اصفهان و با توجه به اهمیت حفظ منابع آبی بهویژه زایندهرود، نشست اخیر جامعه اسلامی مهندسین این استان به فراخوان همگرایی ملی و منطقهای در...
به گزارش اطلاعات نیوز، به دنبال تشدید بحرانهای آبی در استان اصفهان و با توجه به اهمیت حفظ منابع آبی بهویژه زایندهرود، نشست اخیر جامعه اسلامی مهندسین این استان به فراخوان همگرایی ملی و منطقهای در مدیریت آب پرداخت. در این نشست به بررسی چالشهای موجود در مدیریت منابع آبی، از جمله فرونشست زمین، برداشتهای غیرمجاز و نیاز به قانونگذاری جامع پرداخته شد و راهکارهایی برای احیای پایدار زایندهرود ارائه شد. این نشست در حالی برگزار شد که افزایش فشارها بر منابع آبی اصفهان نیاز به رویکردی یکپارچه و بلندمدت را برجستهتر کرده است.
حمیدرضا صفوی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان صبح امروز _جمعه دوازدهم اردیبهشت _ در نشست با جامعه اسلامی مهندسین استان اصفهان و میزگرد تخصصی اصفهان؛ بحران آب و آینده اظهار کرد: از چند دهه گذشته به دلیل اینکه منطقه فلات مرکزی بهدنبال عوامل توسعهای و گسترش جمعیت و همچنین موضوع کم آبی موجب شد تا مسائل تنش امروزی در این منطقه شاهد باشیم.
وی افزود: از سال ۳۲ اول تونل و سال ۶۴ تونل کوهرنگ و چشمه لنگان در راستای تأمین آب منطقه فلات مرکزی آغاز شده است، اما در ادامه این روند متوقف شده است در این مسیر انتقال آب از این حوضه به خارج همچون انتقال به یزد انجام شد اما تأمین آبی صورت نگرفت و موجب کاهش آب سطحی در تالاب شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: کمبود آب در آبهای زیر زمینی موضوع تنشآبی را به یک معضل خطرناک تبدیل کرد، امروز حدود ۱۴ میلیارد متر مکعب تخلیه آبهای زیر زمینی صورت گرفته است و این موضوع موجب شده که امروز با پدیده کاهش کیفیت آب و فرونشست روبهرو شویم، باید توجه داشت که آب تنها برای تأمین نیاز کشاورز و صنعت و شرب نیست بلکه این آب موجب حفظ اکوسیستم طبیعی میشود.
وی تصریح کرد: مضاف بر تأثیر اقتصادی آب زاینده رود، فرهنگ مردم اصفهان در این گره خورده است و موجب افزایش نشاط اجتماعی در جامعه خواهد شد.
صفوی ادامه داد: امروز ضرورت دارد در موضوع زاینده رود شاهد همگرایی احزاب رخ دهد، امروز خوشبختانه شاهد پتانسیلهای ارزشمند سیاسی، علمی و فنی در سراسر استان اصفهان هستیم، در این راستا ضرورت دارد این پتانسیلها در راستای احیای زاینده رود یک هدف مشترک را دنبال کنند.
وی بیان کرد: امروز صنایع بزرگ اصفهان نیازمند به آب ملی است و بهطور قطع آبهای محلی پاسخگوی صنایع نخواهد بود و این نوع بارگزاریها تأثیر مستقیم بر تخریب محیط زیست استان اصفهان خواهد گذاشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: توسعه نامتوازن صنعتی امروز در یزد نیز رخ داده است و شاهد ایجاد کارخانههای کاشی سازی در این استان هستیم درحالی این روند توسعه صنایع در استانهای کم آب مسئله زا خواهد شد.
تشکیلاتهای سیاسی استان اصفهان باید در راستای احیای زاینده رود هم افزایی داشته باشند
محمد طرفه، مدیر عامل اسبق آب منطقهای اصفهان در نشست با جامعه اسلامی مهندسین استان اصفهان اظهار کرد: زاینده رود شاهرگ اصلی اقتصادی و صنعتی فلات مرکزی است که در این راستا نقش مهمی را در توسعه شهرهای این منطقه طی سالهای گذشته ایفا کرده است.
وی افزود: در سال ۵۲ سد زاینده رود احداث شده و شبکههای آبگیری در شرق و غرب اصفهان طراحی و به بره برداری میرسد، هدف این سد تأمین آب شبکههای آبیاری کشاورزی اصفهان در نظر گرفته شده بود.
مدیر عامل اسبق آب منطقهای اصفهان تاکید کرد: تونل اول و دوم کوهرنگ در سال ۶۴ به بهره برداری میرسد و مجموع آورده این دو تونل انتقال آب به ۵۰۰ میلیون متر مکعب میرسد، باید توجه داشت که فعالیتهای انتقال آب در مدیریت واحد حوزه زاینده رود انجام شده است.
طرفه تصریح کرد: از ابتدای دهه ۸۰ تغییر مدیریت در حوضه زاینده رود موجب رخداد مسائل متعددی در زاینده رود شد زیرا با تغییر رویکرد مدیریت رقابتی در برداشت از زاینده رود موجب افزایش برداشتها در بالا دست زاینده رود شد، همچنین طرحهای توسعه باغات در بالا دست و طرح انتقال آب یزد مسائل و مشکلات متعددی را ایجاد کرد.
وی افزود: امروز اکثر مشکلات به دلیل مدیریتهای استانی و افزایش برداشتهای بی رویه است، در این راستا ضرورت دارد مدیریت حوضهای زاینده رود باید ایجاد شود و در این مسیر برداشتهای بی رویه در بالا دست زاینده رود که حدود ۴۰۰ میلیون متر مکعب است متوقف شود زیرا در صورت کنترل این برداشتها شرایط زاینده رود تشدید خواهد شد، بر همین اساس ضرورت دارد در مدیریت زاینده رود پایداری مصارف و منابع را شاهد باشیم.
مدیر عامل اسبق آب منطقهای اصفهان گفت: امروز ضرورت دارد ما به ازای تخصیصهای صورت گرفته باید از منابع جدیدتری جایگزین شود، بر همین اساس تشکیلاتهای سیاسی و نخبگانی استان اصفهان باید در راستای احیای زاینده رو دو تحقق حق آبه داران فعالیت همافزا داشته باشند.
نباید آب دست مایه فعالیتهای سیاسی قرار گیرد
حامد یزدیان، نماینده مردم استان اصفهان در مجلس شورای اسلامی در نشست با جامعه اسلامی مهندسین استان اصفهان اظهار کرد: به صورت همزمان چندین دستور کار در دستور کار نمایندگان استان اصفهان قرار دارد، از جمله اینکه امروز مجلس و دولت به دنبال شناسایی متولی فرونشست هستند همچنین، قانون جامع آب امروز در مجلس در حال پیگیری است، همچنین در راستای برداشتهای بی رویه بالا دست زاینده رود سعی در توقف این مسیر هستیم، همچنین جلوگیری از حفر چاهای غیر مجاز و برداشتهای غیر مجاز سطحی نیز موجب خشک شدن تالاب و آبهای زیر زمینی خواهد شد، در این راستا مجلس در حال پیگیری توقف روند افزایشی حفر چاهها هستیم.
وی افزود: امروز دولت متوجه مدیریت جامع زاینده رود است و قرار است پیشنهاد خود را در این زمینه به مجلس ارائه کند، همچنین در تلاش هستیم قانون کمیسیون آبهای زیر زمینی اصلاح شود.
نماینده مردم استان اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: پروژههای تأمین آب زاینده رود امروز کوهرنگدر حال انجام است و در سال جاری حدود ۶۰ میلیون متر مکعب را منتقل خواهد کرد، همچنین عملیات اجرایی پروژه ماندگان امروز با مصوبه شورای عالی آب در حال انجام است و قادر به انتقال آب ۲۸۰ میلیون متر مکعب خواهد بود،
عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس بیان کرد: باید توجه داشت پیگیری حق آبه زاینده رود نیازمند انسجام است، در طی سالهای گذشته شاهد واگرایی در سطح استان در زمینه پیگیری پروژههای انتقال آب را شاهد بودیم که در این راستا منجر به توقف پروژههای آب رسانی شد. باید توجه داشت که پیگیری در این زمینه باید به صورت هماهنگ و واحد انجام شود، در این راستا نباید آب دست مایه فعالیتهای سیاسی قرار گیرد، بر همین اساس لازم است از ایجاد رقابت بین نمایندگان و احزاب سیاسی برای پیگیری پروژههای زاینده رود جلوگیری کنیم و همگرایی در زمینه پیگیری مطالبات زاینده رود را در دستور کار خود قرار دهیم.
به گزارش ایمنا، آب زاینده رود تنها منبع اقتصادی اصفهان نیست، بلکه بنیاد هویت تاریخی و فرهنگی این شهر اسلامی محسوب میشود. پژوهشگران و کارشناسان تأکید میکنند که شکلگیری اصفهان بهعنوان یکی از مهمترین مراکز تمدنی ایران، همراه با وجود زایندهرود بوده است و خشکی این رود میتواند نه تنها اقتصاد کشاورزی و صنعتی استان را دچار بحران کند، بلکه فرهنگ و انسجام اجتماعی جامعه را نیز تهدید کند. نمایندگان اصفهان در مجلس نیز خواستار همگرایی سیاسی و علمی برای نجات این رود تاریخی شدهاند تا بحران فعلی به معضلی غیرقابل جبران تبدیل نشود
احیای زایندهرود نیازمند انسجام سیاسی، علمی و فنی است؛ نباید آب دستمایه رقابتهای سیاسی شود. این رویکرد، نیازمند تغییر در الگوی مصرف آب و اجرای قوانین جامع برای جلوگیری از فرونشست و خشکی تالابهاست. در غیر این صورت، بحران کنونی میتواند به بحرانی غیرقابل جبران تبدیل شود