تقویت تامین مالی ریالی با رویکرد غیرتورمی / ایجاد کارتهای رفاهی متصل به اوراق گام
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در نشست علنی امروز_ سهشنبه سیام اردیبهشت_ مجلس شورای اسلامی درباره گزارش مشترک کمیسیونهای حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی...
به گزارش اطلاعات نیوز و به نقل از بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در نشست علنی امروز_ سهشنبه سیام اردیبهشت_ مجلس شورای اسلامی درباره گزارش مشترک کمیسیونهای حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (۴۴) قانون اساسی و اقتصادی در مورد روند اجرای قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها و ضرورتهای تحقق شعار سال در اجرای تبصره (۱) ماده (۴۵) آئیننامه داخلی مجلس اظهار کرد: ما یک نقشه راه بسیار خوبی داریم تا اینکه بتوانیم بحث تأمین مالی را در کشور به صورت منسجم در دولت پیگیری کنیم چون از لحاظ ساختاری بحث تأمین مالی در دولت همچنین در دستگاههای مختلف دارای وظایفی است باید بتوانیم سیاستها را هماهنگ کنیم.
وی با اشاره به نام گذاری سال جاری به عنوان سرمایه گذاری برای تولید در خصوص اقدامات انجام شده در این حوزه افزود: اولین موضوع بحث تقویت تأمین مالی ریالی در بانک مرکزی است، بنابراین باید به گونهای باشد که منجر به افزایش تورم نشود و رشد غیرتورمی را داشته باشیم، تمرکز ما در بانک مرکزی روی موضوعاتی است که منجر به افزایش تورم نشود و آن تأمین مالی زنجیرهای و تأمین مالی زیر خطی است که ما در سال جاری نزدیک به ۴۸۵ همت تأمین مالی زنجیرهای پیش بینی کردهایم که ۲۲۰ همت آن اوراق گام، ۱۱۵ همت کارت رفاهی، ۱۰۰ همت برات الکترونیکی و ۵۰ همت فکتورینگ بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد: سال گذشته به دلیل مشکلاتی که داشتیم درباره اوراق گام وضعیت خوب نبود اما در سال جاری تلاش ما بر این است که بتوانیم گامهای مهمی در این باره برداریم. یکی دیگر از این اقدامات کارتهای رفاهی متصل به اوراق گام است که به صورت آزمایشی در بانک رفاه اقدامات آن انجام خواهد گرفت تا ۱۱۵ همت تأمین مالی ارزان قیمت برای خرید کالاها توسط مردم صورت گیرد که سود آنها بسیار پایین بوده و تلاش ما بر این است که با همکاری کمیسیون اصل نود بتوانیم در کنار وام ازدواج از کارتهای رفاهی نیز استفاده کنیم.
فرزین بیان کرد: ما این ترکیب سرمایه در گردش و سرمایهگذاری ایجادی را باید رعایت کنیم در حالی که بهطور تقریبی نزدیک به ۶۷ درصد تسهیلاتی داریم که سرمایه در گردش است و این سرمایه بر روی رشد تأثیرگذار است، چرا که بسیاری از کارخانهجات اگر سرمایه در گردش آنها تأمین نشوند امکان تحقق رشد برای آنها وجود نخواهد داشت. بنابراین برای ایجاد کارخانهجات نزدیک به ۱۵۰۰ همت تسهیلات دیدهایم که ۳۳۰ همت از طریق انتشار گواهی سپرده خاص برای پروژههای معرفی شده از سوی دستگاههای اجرایی صورت خواهد پذیرفت که شامل ۲۵۰ همت برای طرحهای اولویت دار و ۸۰ همت نیز برای سایر طرحها اختصاص خواهد یافت.
وی افزود: برنامه سال ۱۴۰۴ ما این است که ۱۰ میلیارد دلار تأمین مالی ارزی داشته باشیم بدین معنا که بتوانیم از منابع ارزی تأمین مالی داشته باشیم که تأمین مالی ۱۴ طرح در حال انجام است. ما تلاشمان بر این است که موضوعات را پیگیری کنیم همچنین کار دیگری که در بانک مرکزی انجام دادهایم بحث سپردهگذاری ۲ میلیارد دلاری بانک مرکزی در بانکهای داخلی است تا بتوانیم از این طریق اقدامات مؤثری را انجام داد.
انتشار اوراق گواهی ارزی در مرکز مبادله ارز و طلا در سال گذشته
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در این باره تأمین مالی ۲۰ طرح پیشران با درصد پیشرفت فیزیکی بالا با منابع ارزی بانک مرکزی از طریق بانکهای عامل در جریان است.
وی افزود: از سال گذشته انتشار اوراق گواهی ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در دستور کار قرار دارد و ۱۵۰ میلیون یورو گواهی ارزی برای تأمین مالی بید بلند از این طریق به فروش رسید. همچنین برای این طرح در سال جاری از طریق فروش اوراق گواهی ارزی ۵۰ میلیون یورو با سود ۶ درصد تأمین مالی انجام شد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: امروز نیز برای فروش و انتشار اوراق گواهی ارزی به مبلغ ۲۰۰ میلیون یورو برای فولاد مبارکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام خواهد شد. تاکنون معادل ۱.۶ میلیارد یورو طرح برای انتشار اوراق و تأمین مالی ارزی به ما معرفی شده است که در حال بررسی است. برنامه ما نیز این است که تا پایان سال ۲ میلیارد یورو از این اوراق را برای تأمین مالی ارزی به فروش برسانیم.
فرزین ادامه داد: اگر بتوانیم در خارج از کشور منابع جدیدی را از طریق سرمایهگذاری برای کشور داشته باشیم بسیار مؤثر خواهد بود. البته مسئله انتقال پول سرمایه گذاران خارجی به داخل کشور مشکلاتی داریم که این مسئله در حال پیگیری است تا بتوانیم این مشکل را سریعاً حل کنیم. به همین منظور دفتری را در مرکز مبادله راه اندازی کردهایم تا مشکلات انتقال ارز به کشور مرتفع شود.
وی به مسئله رمز ارزها نیز اشاره کرد و گفت: مقررات در این خصوص با هماهنگی دولت تنظیم شده و تلاش خواهیم کرد که اقدامات نظارتی مناسبی در این خصوص صورت گیرد تا منجر به خروج سرمایه نشود. ما در بانک مرکزی تمام تلاش خود را برای تقویت تأمین مالی انجام خواهیم داد و در این خصوص سامانههای جدیدی را راه اندازی خواهیم کرد.