بقایی: تا وقتی به اثربخشی مذاکره مطمئن نشویم وارد آن نمیشویم
به گزارش اطلاعات نیوز، اسماعیل بقایی امروز_دوشنبه بیستوسوم تیر_ در نشست هفتگی با خبرنگاران که با حضور پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر برگزار شد، به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت...
به گزارش اطلاعات نیوز، اسماعیل بقایی امروز_دوشنبه بیستوسوم تیر_ در نشست هفتگی با خبرنگاران که با حضور پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر برگزار شد، به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و اظهار کرد: امروز بنده میزبان دوستانی هستم که دو هفته در تجاوز رژیم صهیونیستی نماد مقاومت و دفاع از هموطنان بودند. کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و تعدادی از همکارانشان که همگی در همه اتفاقاتی که در دو هفته رخ داد حضور داشتند و فعالانه در صف دفاع از شهروندان ایرانی قرار داشتند. بقایی بیان کرد: در جریان این تجاوز تعداد زیادی از کادر درمان پزشکان و پرستاران آسیب دیده و به شهادت رسیدند و تعدادی از همکاران کولیوند در جریان کمک و امداد در تهران و سایر شهرستانها به شهادت رسیدند.
وی در ادامه از امدادگران تقدیر کرد که در این ایام به خوبی از عهده مسئولیتهایشان برآمدند و افزود: با شنیدن این اتفاقات بیش از پیش قدردان نیروهای مسلح مقتدر ایران هستیم که با تمام توان در برابر تجاوز رژیم صهیونیستی ایستادگی کرده و طرف مقابل را از جنایتی که بی هیچ دلیلی علیه ملت ایران صورت داد، پشیمان کرد. بقایی بر عزم جزم ایران برای پیگیری این جنایات تأکید کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره فعال شدن سازوکار ماشه و اینکه چه تحریمهایی برمیگردد و تأثیر آن بر مبادلات ایران؟ عنوان کرد: آنچه موسوم به سازوکار پسگشت معروف شده هیچ مبنای حقوقی و سیاسی ندارد و الان با توجه به تحولاتی که در این چند هفته حادث شد بیش از پیش توسل به چنین سازوکاری بی مبنا و فاقد هر گونه مبنای حقوقی، اخلاقی و یا سیاسی است و صرفاً ابزارسازی از امکانی است که بنا به دلایل مشخص در قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام گنجانده شد و هیچ توجیهی ندارد.
وی افزود: ایران کماکان خود را عضو برجام میداند و تعهداتش را در واکنش به اقدامات طرفهای مقابل کاهش داد. اقدامات ما منطبق بر متن برجام بود.بقائی ادامه داد: طرفهای اروپایی خودشان مرتکب نقض فاحش و اساسی تعهدات خود براساس برجام شدند و نتوانستند به تکالیف خود عمل کنند و هیچ جایگاه حقوقی و اخلاقی برای توسل به این سازوکار ندارند.
وی گفت: توسل به این سازوکار با واکنش مقتضی ایران مواجه خواهد شد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره موضع اخیر مدیرکل آژانس درباره برنامه هستهای آلمان اظهارنظر کرده و گفته آلمان زمان زیادی برای تولید بمب هستهای نیاز ندارد و رویکرد دوگانه آژانس در مقایسه با ایران، گفت: خیلی روشن است، استفاده ابزاری از نهادهای بینالمللی برای اعمال فشار بر برخی کشورها صورت میگیرد و آژانس هم از این قاعده مستثنی نبوده است. اگر در شرایط عادی میخواستند برخورد کنند نیازمند نشست شورای حکام بود.
بقایی ادامه داد: میزبانی آلمان از سلاحهای هستهای آمریکا و هواپیماهای دارای قابلیت حمل کلاهکهای هستهای مغایر تعهدات آلمان طبق معاهده منع اشاعه است. وی افزود: آلمان تعهدات خودش طبق معاهده منع اشاعه را نقض کرده و جامعه بینالمللی و آژانس باید ورود کند ولی ما شاهد برخوردهای گزینشی هستیم. برنامه هستهای صلح آمیز ایران نه تنها مورد انتقاد قرار گرفته بلکه مورد تجاوز نظامی قرار میگیرد. آلمان موضع نامناسب و نادرستی را اتخاذ کرد و تمجید یک عمل خلاف بینالمللی توسط رژیم صهیونیستی توسط آلمان صورت گرفت و این موارد مسئولیت بینالمللی دولت آلمان را در پی دارد چون از نقض فاحش حقوق بینالملل حمایت کرد.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره تداوم جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: دلیل اصلی تداوم جنایات این رژیم و تعرضاتش علیه کشورهای منطقه و استمرار نسلکشی در غزه بی کیفرمانی این رژیم است.وی بیان کرد: همه میدانیم طی دو سال گذشته یک نسلکشی بی سابقه در غزه در حال وقوع است. همه دولتها و سازمانهای بینالمللی موظفند طبق حقوق بینالملل و موازین انسانی و اخلاقی در این خصوص اقدام کنند. هم دیوان بینالمللی کیفری، دیوان بینالمللی دادگستری، شورای امنیت به دلیل کارشکنیهای آمریکا فلج شدهاند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: به همان اندازه که رژیم صهیونیستی متهم است کسانی که حامی این رژیم هستند باید مؤاخذه شوند. بدترین جنایتی که در این دو سال شاهد بودیم و غیرانسانی است همین است که شما یک باریکه پر تراکم را در حصر کامل قرار دهید و بعد در نقطهای جمع کرده و مستقیم به آنها شلیک کنید. صدها نفر در صف توزیع غذا به شهادت رسیدند.
وی گفت: مسئولیت کشورهای منطقه و اسلامی به صورت خاص سنگین است و عدم اقدام نتیجهاش همین تداوم و گسترش جنگ افروزی و توسعه طلبی این رژیم است. امیدواریم کشورهای منطقه و کل جامعه جهانی تحولات دو سال گذشته را در ادامه توسعه طلبی این رژیم در هشت دهه ببینند و همه مراقب باشند اگر اقدام قاطع و عاجل برای توقف جنایت صورت نگیرد موج این جنایات و آتش به یک منطقه محدود نخواهد بود.
وی در پاسخ به سؤالی درباره موضع چین و روسیه بیان کرد: پیشنهاد مشخصی یا بسته مشخصی نیست ولی اینکه روسیه و چین همواره آماده برای کمک به حل موضوع بودند، به همین شکل بوده و همچنان در تماس با دو کشور هستیم. بقایی ادامه داد: در جریان اجلاس سران بریکس گفتوگوی خوبی بین عراقچی و همتای روس انجام شد. امروز عراقچی عازم چین شد و فرصت خوبی خواهد بود برای ادامه رایزنیها.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره ادعای مطرح شده در خصوص دیدار عراقچی و ویتکاف بیان کرد: درباره فعلاً در این خصوص هیچ تاریخ، زمان و مکانی تعیین نشده است.وی درباره تعدد میانجیگران بیان کرد: خیر این گونه نیست. طی سه چهار ماه گذشته خیلی از کشورهای دوست و منطقه و حتی خارج از منطقه تلاش کردند و مساعی جمیله را به کار بگیرند برای حل موضوع هستهای و آن چیزی که اولویت اصلی ماست یعنی رفع تحریمهای ظالمانه. غیرطبیعی نیست در شرایط فعلی منطقه بعد از تجاوز اسرائیل و آمریکا علیه ایران کشورهایی که نگران وضعیت امنیتی منطقه هستند برای حل و فصل موضوع تلاش کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا ایران پیش شرطهایی را مطرح کرده؟ گفت: دیپلماسی عرصه کار نمایشی و خدعه کردن نباید باشد. در دیپلماس و مذاکره جدی بودیم و با حسن نیت وارد شدیم ولی همانطور که همه شاهد بودند قبل از دور ششم رژیم صهیونیستی در قالب یک تقسیم کار با آمریکا مرتکب تجاوز نظامی علیه ایران شد.
بقایی ادامه داد: مادامی که نسبت به اثربخشی دیپلماسی و روند مذاکره اطمینان حاصل نکنیم وارد چنین روندی نخواهیم شد.وی افزود: دوگانه مذاکره یا عدم مذاکره که مطرح میشود نباید به دیپلماسی انگ زد و برچسب منفی زد. دیپلماسی یک ابزار و فرصت است و به هیچ عنوان مجاز نیستیم کشورمان را از این ابزار برای تببین دیدگاه ایران و دفاع از منافع ایران و احقاق حقوق و منافع ملی ایران محروم کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: همانطور که نیروهای مسلح با اقتدار به وظیفه دفاع از کشور مشغولند دستگاه دیپلماسی باید با استفاده بهینه از ابزار دیپلماسی به تحقق منافع ملی ایران کمک کنند.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره پرونده مهدیه اسفندیاری شهروند ایرانی بازداشت شده در فرانسه گفت: سفارت ایران در پاریس پیگیر است و دیدارهای مستمر با ایشان داریم و دو سه روز اخیر سفیر با ایشان دیدار داشت و تأکید داشت که شرایط برای ایشان باید فراهم شود و وکیلی که تعیین شده پیگیر این موضوع است و امیدواریم ظرف روزهای آینده تحول مثبتی در خصوص پرونده ایشان صورت بگیرد.
بقایی درباره اسنپبک اظهار داشت: حتماً با طرفهای مقابل در گفتوگو هستیم و با هر سه کشور اروپایی رابطه دیپلماتیک داریم و در خصوص موضوعات مختلف مشورت و صحبت میکنیم و این هم یکی از موضوعاتی است که موظف هستیم به عنوان دستگاه دیپلماسی درباره آن گفتوگو کنیم برای اطمینان از اینکه منافع ایران تأمین شود.
وی افزود: کشورهای اروپایی به خوبی میدانند توسل به این سازوکار که هیچ توجیه سیاسی، حقوقی و اخلاقی ندارد، اگر آنها به تعهداتشان صادقانه عمل کرده بودند شاهد چنین شرایطی نبودیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: اگر تعهداتشان را اجرا میکردند ایران هم متوسل به حق خودش طبق برجام برای کاهش تعهداتش نمیشد. اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی به عنوان طرفهای برجام باید پاسخگوی قصورهای خود باشند که نتیجهاش شرایط فعلی شده است. توسل به این سازوکار به این معناست که کشورهای اروپایی برای خودشان نقشی قائل نیستند و حتماً باید بیش از دو بار فکر کنند در مورد اقداماتی که تهدید به انجامش میکنند.
وی درباره سفر وزیر کشور پاکستان به ایران هم بیان کرد: نشست سه کشور ایران، پاکستان و عراق در سطح وزرای کشور امروز برگزار میشود و بیشتر در راستای مباحث مرزی و تمرکزش هم مباحث مرتبط با تسهیل سفر ایام اربعین است. با هر دو کشور رابطه خوبی داریم و برای اطمینان حاصل کردن از روند روان و بدون مشکل سفر زائران اربعین از قبل سازوکارهایی داشتیم و الان به نشست وزرای کشور سه کشور ارتقا یافته است.
بقایی درباره اخبار و جوسازیها در خصوص مناسبات ایران و روسیه و مباحث مطرح شده به نقل از پوتین گفت: از نظر ما این خبر ساختگی بود و اولین بار هم نبود که چنین رخ میدهد. روابط ما مبتنی بر احترام و منافع متقابل است. همه دوستان میدانند ایران مستقل تصمیم گیری میکند و روسیه همواره به تصمیمهای مستقل ما احترام گذاشته است. وی افزود: همکاریهای سازندهای با روسیه داشتهایم که با قوت ادامه مییابد.
وی اینکه سه کشور اروپایی حملات نظامی صهیونیستی را تأیید و از سوی دیگر اقدامات دفاعی ایران را زیر سوال ببرند اوج ریاکاری خواند و افزود: این بیانیهها و ادعاهای دلسوزی نسبت به امنیت منطقه را صادقانه نمیدانیم. اقدام دفاعی ایران علیه پایگاه آمریکایی العدید دفاعی و منطبق بر حقوق بینالملل و در واکنش به تجاوز نظامی آمریکا بود. برای کشورهای منطقه روشن است ایران متعهد به روابط مبتنی بر حسن همجواری است و اجازه نمیدهیم این گونه اظهارنظرات از سوی برخی کشورها در روابط ما با کشورهای منطقه تأثیرگذار باشد.
وی درباره تحریم گزارشگر حقوق بشر فلسطین توسط آمریکا این اقدام را بی سابقه خواند و گفت: به هیچ عنوان قابل توجیه نیست و باید در راستای حمایت همه جانبه آمریکا از نسلکشی در منطقه از آن نام برد. بقایی بیان کرد: شاهد تهدید به تحریم قضات دیوان بینالمللی کیفری و برخورد با هر طرفی که کوچکترین انتقادی از رژیم صهیونیستی از سوی آمریکا بودیم.سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: با این اقدامات نمیتوانند صدای حقیقت را خاموش کنند و جامعه جهانی با توجه بیشتری به این موضوع خواهند پرداخت.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره بازداشت یک تبعه فرانسوی آلمانی در ایران گفت: دوستان در بخش کنسولی با سفرای آنها در تماس هستند و درباره اتهامات وارده از سخنگوی قوه قضائیه سوال بپرسید.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره میزان خسارات وارده به تأسیسات غنیسازی فردو گفت: این موضوع با توجه به نوع حملات و گستره خسارات کماکان در حال بررسی است و جزئیات آن را باید از سازمان انرژی اتمی بپرسید.
بقایی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس درباره مذاکرات با سه کشور اروپایی و اینکه آیا با توجه به اعلام آمادگی آنها برای گفتوگو تاریخی برای آن تعیین شده باشد؟ اظهار داشت: این موضوع در حال بررسی است، فعلاً تاریخ دقیق را نمیتوانم عرض کنم، ولی با این سه کشور در ارتباط مستمر هستیم.
وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: پذیرش مسئولیت اقدام تجاوزکارانه از سوی آمریکاست. آمریکا در حین یک روند دیپلماتیک مرتکب یک نقض فاحش حقوق بینالملل شد. آمریکا عضو دائم شورای امنیت است و نسبت به صلح و امنیت بینالمللی مسئولیت ویژه دارد. آمریکا یکی از سه امین معاهده منع اشاعه است و از هر جهت که حساب کنید اقدام آمریکا در تعرض به تأسیسات هستهای ایران و قبل از آن هماهنگی و همکاری با رژیم صهیونیستی در حمله به ایران اقدام تجاوزکارانه است و باید پاسخگو باشد. بقایی افزود: مهمترین تضمین ما قوت و قدرت ماست. اگر در آینده مواجه به چنین وضعیتی شویم واکنش نشان خواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: روند دیپلماسی مورد سوءاستفاده قرار گرفته است و باید مطمئن شویم دیپلماسی مجدد به عنوان یک نمایش و تئاتر مورد سوءاستفاده قرار نخواهد گرفت.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اینکه وقت آن نرسیده که به کشورهای حوزه خلیج فارس گفته شود که اگر از ابزارهای حقوقی استفاده نکنند در صورت جنگ احتمالی آنها هم تحت الشعاع قرار خواهند گرفت؟ گفت: برای همه کشورها روشن شد تجاوزات این رژیم به یک منطقه محدود نخواهد بود. اقدامی که علیه ایران صورت دادند در ادامه قانون شکنیهایی است که از غزه کرانه باختری و لبنان و بقیه کشورهای منطقه شروع شد و نیازی به گفتن ما نیست. همه کشورهای منطقه با چشمانی باز وضعیت را میبینند و میدانند منبع و منشأ ناامنی در غرب آسیا و خلیجفارس رژیم صهیونیستی است. وی افزود: کشورهای منطقه و اسلامی و اتحادیه عرب و…این تجاوزات را محکوم کردند.