اجلاس اکو؛ آخرین فرصت تهران به باکو برای تعدیل در سیاستهای همسایگی
حسن هانی زاده در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به مواضع رئیسجمهور کشورمان پس از شرکت در هفدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: جمهوری آذربایجان در طول سه...
حسن هانی زاده در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به مواضع رئیسجمهور کشورمان پس از شرکت در هفدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: جمهوری آذربایجان در طول سه دهه گذشته به عنوان حیات خلوت رژیم صهیونیستی تلقی شده است؛ به ویژه اینکه در طول هجوم وحشیانه رژیم صهیونی به مردم ایران، جمهوری آذربایجان کمکهای لجستیکی بالایی به رژیم ارائه داد.
وی افزود: به منظور جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران، اغلب ریز پرندهها از خاک جمهوری آذربایجان وارد ایران شده چراکه مسیر مطمئنی در راستای ورود به ایران داشتهاند. با این حال جمهوری اسلامی ایران در طول سه دهه گذشته، همواره حسن نیست خود را نسبت به آذربایجان نشان داده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: علی رغم اینکه پاسخ جمهوری آذربایجان مناسب و مبتنی بر همجواری نبوده است اما ایران هیچگاه نخواسته عکسالعمل شتاب زده و توبیخی نسبت به آذربایجان داشته باشد و همواره روشهای مسالمتآمیز را نسبت به سیاستهای تهاجمی و غیردوستانه ابراز داشته است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش کرده مناسبات تهران-باکو به بالاترین سطح خود برسد اما جمهوری آذربایجان نشان داده که تحت تأثیر جریان سازی آمریکا و رژیم صهیونی، سلسله مواضعی غیردوستانه اتخاذ کرده است و همین امر موجب شده تا امنیت ملی ایران بارها از سوی رژیم صهیونی دچار مخاطره شود.
هانی زاده یادآور شد: با وجودی که بسیاری از شخصیتهای داخلی کشورمان، دکتر پزشکیان را از شرکت در اجلاس سران اکو منع کردند، اما سفر ایشان نشان دهنده حسن نیت جمهوری اسلامی ایران و آخرین گامی است که ایران برای حفظ روابط خود با آذربایجان بر میدارد.
وی تاکید کرد: اکنون توپ در زمین جمهوری آذربایجان است و با وجودی که این کشور در طول جنگ ۱۲ روزه در کنار رژیم صهیونیستی بوده، اما جمهوری اسلامی ایران برای آخرین بار این فرصت را در اختیار جمهوری آذربایجان میدهد تا روش خود را نسبت به ایران تعدیل کند.
کارشناس مسائل غرب آسیا تشریح کرد: این فرصت از جانب ایران به دلیل وجود مرز مشترک، قرارگیری در بسیاری از سازمانهای منطقهای و دیگر اشتراکات فرهنگی و جغرافیایی است اما ملت ایران انتظار دارند که آذربایجان پاسخگوی روشهای محبتآمیز دولت جمهوری اسلامی ایران نسبت به باکو باشد، در غیر این صورت ایران مسیر دیگری را انتخاب خواهد کرد که به نفع آذربایجان نیست.
وی با اشاره به دیدار رئیسجمهوری کشورمان با «الهام علیاف» و «رجب طیب اردوغان» گفت: این دیدارها نشان میدهد که فضا به سمت کاهش تنشها و مناسبات حرکت میکند. البته باید دید این دیدارها چه تأثیری در مناسبات دو کشور خواهد گذاشت.
هانی زاده خاطرنشان کرد: امید میرود جمهوری آذربایجان از اتفاقات هفتههای گذشته و پس از حمله آمریکا به ایران درس عبرت گرفته باشد و به یاد آورد که جمهوری اسلامی ایران هم در حوزه تاریخی و جغرافیایی مشترکات زیادی با آذربایجان دارد و اگر آذربایجان تحت تأثیر سیاستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی آسیبی به ایران وارد کند، به نفع باکو نخواهد بود.